BESÖK LANDSKRONA FOTOFESTIVAL

Aktuellt 21 aug 2015

Nu har Landskrona fotofestival startat, och totalt bjuder den i år på nio intensiva dagar i fotografins tecken, och festivalbesökare kan bland annat njuta av utställningar, föredrag och seminarier. Festivalen pågår fram till och med den 30:e augusti

DuaneMichals-Wordpress
Bild: Duane Michals

Konsthallen

Under arbetet med årets Festival har kuratorerna cirkulerat kring ordet fiktion. Inte som tema, utan mer som ledord. De har också tagit fasta på att presentera internationellt stor fotografi som aldrig, eller väldigt sparsamt, uppmärksammats i Sverige. Som festivalbesökare ska du kunna ta del av fotografi du aldrig tidigare har sett.

Mer än 50 fotografer ställer ut i Landskrona 20–30 augusti 2015. I Landskrona konsthall kommer du att kunna se verk av Duane Michals, Boris Mikhailov, Tacita Dean, Maja Forsslund och Mia Engberg.

Duane Michals

Duane Michals hade sin första utställning redan 1963 i New York, och 1970 förärades han en separatutställning på Museum of Modern Art. Inte illa av någon som påstod sig vara ”fullständigt självlärd” inom fotografi.

Han föddes 1932 i Pennsylvania. Hans föräldrar invandrade till USA från Tjeckien. Under sin första tid som fotograf (han hade utbildat sig till grafisk formgivare) fick han långvariga engagemang för tidskrifter som Vogue, Esquire och Mademoiselle.

På många sätt har Michals utmanat den etablerade synen om vad fotografi är och brutit ny mark. Hans betydelse som inspirationskälla för yngre konstnärligt inriktade fotografer har varit stor och han ses som en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer.

I sina projekt har han ofta använt bildsekvenser och en mångfald av exponeringar för att uttrycka sin berättelse. Han är också en pionjär i att komplettera bilderna med handskrivna meddelanden och dikter. Han ser sig själv främst som ”berättare” och titeln för hans senaste stora separatutställning och bok är också ”Storyteller”

Övriga gallerier

Förutom i Landskrona konsthall visas utställningar på Landskrona museum, Gallerihuset, Gamla stadens Galleri, Stadsbiblioteket, Björnes Magasin, samt i några tillfälligt lånade butikslokaler.

I dessa olika utställningslokaler kommer du att kunna se verk av Alexia Monduit, Halil, Doug Richard, Carolyn Drake och Veronique Bourgoin, Anna Strand, Jem Southam, Chris Shaw, Jennie Rosberg, de skånska folkhögskolornas fotoelever, Coskun Aral, Christian Vium, Sergey Melnitchenko, Åsa Karlsson och Urinvånarna. På Landskrona museum visas också utställningen View Czech Republic med ett stort antal utställda tjeckiska fotografer.

Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans kulturredaktioner kommer att arrangera en egen utställning i en lokal på Norra Kyrkogränden (deltagare ännu ej klart).

Utomhus

Stadens centrum är en levande del av festivalen. Festivalcentrum är placerat på Kasernplan framför Landskrona museum. Här finns utställningar, försäljningstorg, serveringar och festivaltältet som är arenan för festivalens kvällsaktiviteter under festivalens första helg. Utställningar visas på Kasernplan, på museets fasad, på fastighetsfasader runt om i centrum, och som projektion mot en husgavel.

Deltagande fotografer är Scarlett Hooft Graafland, Johan Österholm, Joanna Epstein och Olle Ljungström.

Internationellt seminarium

Fredagen den 21 augusti hålls ett internationellt seminarium med namnet ”Fotografiets metamorfos”. Det är seminarium om bilden i förändring: Bilden som dokument. Bilden som verklighetsbärare. Bildens koppling till litteraturen. Samt ett intressant konstnärskap.

Det fotografiska landskapet är under ständig förändring. Däremot har frågan kring det dokumentära kontra fiktionen alltid varit närvarande. De senaste decennierna har frågan varit mer aktuell än någonsin. Därför har festivalarrangörerna till årets seminarium bjudit in fyra professionella auktoriteter från den internationella fotografiscenen som närmar sig fotografiet från fyra olika förhållningssätt.

De inbjudna är:

Michael Famighetti, Redaktör Aperture Magazine

Andreas Holzherr, Curator på Magnum Photos

Diane Dufour, Director för Le Bal i Paris

Corinne Vionnet, fotograf/konstnär

Artist talks

Artist talks kommer att hållas under festivalenshelger. Talks kommer att hållas av en rad olika utställande fotografer som Chris Shaw, Halil, Alexia Monduit, Veronique Bourgoin, Anna Strand, Jindřich Ŝtreit, Vladimír Birgus, Dita Pepe, Jem Southam, Scarlett Hooft Graafland, Viktor Kolář med flera.

Portfolio reviews 2015

Även 2015 bjuder Landskrona Foto Festival in fotografer till en Portfolio Review. För oss är det viktigt att portfoliovisningen har möjlighet att leda till utställningar för deltagande fotografer, därför har vi även i år valt att bjuda in flera kuratorer från andra internationella fotofestivaler.

Årets reviewers utser tillsammans ”Bästa Portfolio” där vinnaren får ingå i det officiella utställningsprogrammet under Festivalen 2016. Förra året vann Johan Österholm från Malmö vars bilder kommer att visas på Landskona Museums fasad under årets festival.

Sammantaget kommer man att ha 13 reviewers, och fotograferna garanteras att få träffa åtta av dem. Bekräftade reviewers idag är:

Manolis Morespoulos (GR), Atens fotofestival, Grekland

Jens Friis (DK), Fototriennale Odense, Danmark

Candace Goodrich (US), KunstKraftWerke i Leipzig, Tyskland

Sebastian Vaida (RO,) Cluj Fotofestival, Rumänien

Andrea Holzherr (DE), Magnum Photo i Paris, Frankrike

Tuula Alajoki (FI), Backlight Fotofestival Tampere, Finland

Dusan Kochol (SK), OFF Festival i Bratislava, Slovakien

Michael Famighetti (US), Aperture Foundation, USA

Anne Fourès (FR), Recontres d’Arles, Frankrike

Enrica Vigano (IT), Foto&Photo festival i Milano, Italien

Christin Krause (DE), f/stop fotofestival, Leipzig, Tyskland

Anja Bücherl (DE), BIP Photo Biennal Liége, Belgium

Emilia van Lynden (NL), Unseen Photofair Amsterdam, Holland

Fotoboksdagarna 21–23 augusti 2015

I en värld där vi översköljs av bilder är fotoboken intressantare än någonsin. Boken blir som ett begränsat utsnitt av den värld som brusar omkring oss. Mellan dess pärmar kan fiktiva världar, skakande reportage, sagor och poesi rymmas. Fotoboken kan få oss att pröva olika perspektiv och leva oss in i andras tankar och liv.

Ur fotografens perspektiv kan boken vara en slutpunkt i ett stort och omfattande arbete eller ett blixtrande snabbt hugskott. Men i bokens form kan inget längre ändras. Ett verk får möta världen.

Det görs många fotoböcker i Sverige. Under senare tid har allt fler konstnärligt arbetande fotografer valt att göra böcker istället för utställningar. I samma takt som utställningar har blivit allt dyrare att producera har bokframställning, tack vare förfinad teknik, blivit allt billigare. Boken blir en slags mobil utställning som finns kvar länge och går lätt att sprida.

De tre fotoboksdagarna under Landskrona Foto Festival 2015 omfattar ett seminarium med tre internationella gästföreläsare, bokutställningar, en fotoboksmarknad, Pecha Kucha-presentationer och en Dummy Review inför öppen salong. Ett nyinstiftat pris, Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award, tillfaller den fotograf som av en jury anses ha presenterat årets mest intressanta bokprojekt. Priset består i att vinnaren får sin bok fritt utgiven.

Mer information om festivalen hittar du på www.landskronafoto.org/festival/#ABOUTFESTIVAL

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.