Ta miljöporträtt

Teknik 24 sep 2013

Fånga känslan av platsen och inte bara personen

TaMiljoportratt-WordpressBild: Guy Cogen

När vi pratar om porträttfotografering hör du oss ofta tjata om vikten av brännvidd, och hur längre objektiv ger ett mer sammanpressat och smickrande perspektiv. Men för en helt annorlunda känsla kan du testa att zooma ut till en vidare brännvidd och visa din modell som en del av en större bild. För att ytterligare testa dina sociala och fotografiska färdigheter, varför inte ta det hela ett steg längre och ta ett porträtt av en komplett främling med den här tekniken?

Fotografen Guy Cogen gjorde exakt det inför det här färgfyllda karaktärsporträttet. ”Tre vänner och jag var på en fotoresa i det vackra Rumänien. Vi gick längs med gatorna i varje by och försökte komma i kontakt med byborna för att höra deras livshistorier och absorbera en del av kulturen”, säger han. Vi träffade den här underbara kvinnan i Poiana Horea, och hon bjöd in oss på kaffe. Hon gav oss en visning av sitt hus, vilket bestod av ett enda rum som rymde både kök, sovrum och vardagsrum. Ingen blixt användes, utan ljuset i rummet är naturligt och kommer från fönstret.”

Sätt igång

• Gå närmare när du använder en vid vinkel så att huvudmotivet inte försvinner i bilden.

• Undvik förvrängningar. Placera inte motivet i kanten när du använder vidvinkelobjektiv.

• Om du fotar handhållet i svagt ljus inomhus ska du använda stora bländare och hög ISO. Här använde Guy f/4,5 och ISO 800.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.