Sigma SD15 äntligen på gång (eller?)

Nyheter 18 jun 2010
Sigma SD15
Sigma SD15

Sigma har nog rekordet när det gäller att presentera en ny kamera och sedan dröja med att få ut den på marknaden. SD15 som den nya systemkameran heter presenterades redan på den stora fotomässan Photokina för snart två år sedan. Sedan dess har lanseringsdatumet skjutits framåt i tiden ett antal gånger, men nu verkar det onekligen som om den ska komma (inom kort).
Uppgifter som florerar på nätet säger att den av, i alla fall en liten hängiven skara, efterlängtade kameran kommer att dyka upp i butik i juli månaden (åtminstone i England). Det har även aviserats priser och 900 pund är vad som sägs (motsvarar ungefär 11 000 kronor). Vad priset blir i Sverige återstår att se.

Vad får man då för dessa slantar? Jo, sensorn är identisk med den som sitter i SD14. Det är en lite udda sensor kallad Foveon med en upplösning på beskedliga 4,7 MP. Dock ger varje pixel en blå, röd och grön signal (löses genom att man använder tre lager) vilket gör att man inte kan jämföra den rakt av med den traditionella typen av sensor. Sigma själva marknadsför den som en 14 MP-kamera. I rätt förhållanden kan den producera fascinerande bildkvalitet.
Den nya modellen har också en större LCD-skärm och framför allt en snabbare bildprocessor som ska göra kameran snabbare överlag (den långsamma hanteringen var en av de stora bristerna i SD14).

Kameran använder Sigmas egen objektivfattning, har en seriebildtagningshastighet på tre bilder/sekund och ISO-omfånget sträcker sig upp till ISO 1 600 (i utökat läge).
Vi får återkomma framöver med ett test i DigitalFoto, när kameran verkligen är en realitet. För än vågar vi väl inte hoppas att den är klar…

Sigma har släppt testbilder tagna med kameran, som du kan titta på här.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.