SE SKILLNADEN

Teknik 12 sep 2015

Experimentera med delad toning

SeSkillnaden1-WordpressVill du vidga din bildredigeringsrepertoar under 2015? Delad toning är en fantastisk teknik att testa. Det är helt enkelt en mer avancerad version av toning, den klassiska mörkrumstekniken där du använder en kemikalie för att lägga till en ton i en svartvit bild. Med delad toning applicerar du en färgton på högdagrarna, och en annan färg på skuggorna och tonerna däremellan influeras av båda färgerna. Och det är mycket enklare att göra på en dator än det var på den gamla analoga tiden då man fick experimentera med illaluktande kemikalier.

SeSkillnaden2-Wordpress

Du ska använda delad toning med försiktighet, och retrokänslan den ger bilderna måste passa motivet – så det passar troligen mer för en gammal bil eller ett traditionellt bröllop än en grupp skateboardare eller en fotbollsmatch. Varje bildbehandlingsprogram hanterar delad toning på olika sätt, men det är extra enkelt i Photoshop Elements eller Lightroom.

Sätt igång

  • I Lightroom finns Delad toning-panelen i Framkallamodulen, med en sektion för högdagrar och en för skuggor. Det finns ett nyansreglage för att ställa in toningseffektens färg, och ett mättnadsreglage för att ställa in styrkan. Balansreglaget justerar den relativa styrkan. Det finns även färgruteknappar på högersidan där du kan välja färgen i varje ton.
  • För mer hjälp med delad toning kan du ta en titt på Julieanne Kosts utmärkta guider (och kostnadsfria förinställningar) på http://blogs.adobe.com/jkost/tag/split-tone, eller Life After Photoshop (www.lifeafterphotoshop.com).

SeSkillnaden3-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.