SE NYGÅRDS KARIN BENGTSSONS BILDER PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 11 sep 2015

Fram till och med 15 november kan du se bilder av Nygårds Karin Bengtsson på Fotografiska i Stockholm. Hennes arbete är uppbyggt i en iscensatt verklighet som rensar bort det oväsentliga, bruset, det som stör. Hennes bilder är avskalade och kretsar kring tidlösa frågor som människans förhållande till tid och rum, fiktion och verklighet, minnet och seendet.

NygardsKarinBengtsson-Wordpress
Bild: Nygårds Karin Bengtsson

Med Untold Stories samlas verk från 2004 till idag där hon iscensatt vad som blir till minnesbilder. Bilderna är noggrant arrangerade och uppbyggda likt ett stilleben med hänsyn till ljus, färg och form. Med sina iscensatta fotografier vill Nygårds Karin visa hur livet gradvis förvandlas från en berättelse till ett minne. Det är där fiktionen möter verkligheten. Vad är vad?

Nygårds Karin Bengtssons (1972) arbete inbegriper nästan alla moment som ingår vid en filmproduktion: manus, regi, scenografi, rollbesättning, kostym, ljus och rekvisita. Iscensättningarna befinner sig i tillståndet före – eller efter – dramatiken. Själva dramat utspelar sig i betraktarens egen upplevelse av bilden.

– Bilderna tillhör inte någon given plats, tid eller identitet utan är ständigt beredda att ingå i betraktarens historia, säger Nygårds Karin Bengtsson. Scenerna fungerar som stillbilder från en film utan ljud där betraktaren själv bidrar med sin egen röst och tankar.

I hennes fotografier suddas gränsen mellan fiktion och verklighet ut. Information döljs istället för att läggas till, men hur abstrakt fotografiet än görs hittas en tydlig anknytning till verkligheten.

Nygårds Karin Bengtsson är född i Mora och bor och arbetar i Södåkra, Höganäs, Skåne. Hon har en Master of Fine Arts från Konstindustriella Högskolan i Helsingfors, Finland, 2003. År 2010 fick hennes verk Deer Room utmärkelsen ”Juryns val” under Vårsalongen på Liljevalchs Konsthall i Stockholm, och hon har tilldelats ett flertal stipendier, bland annat Stockholms stads kulturstipendium 2011. Hennes arbete har visats på bland annat Helsingfors Konsthall, Eskilstuna Konstmuseum och Alingsås Konsthall, och hon finns även representerad på Malmö Konstmuseum. Just nu färdigställer Nygårds Karin Bengtsson tre nya verk som premiärvisas på Fotografiska i höst.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.