ROLIG INRAMNING

Teknik 15 jul 2015

Lek med tid och flera innebörder

RoligInramning-Wordpress

Panoramafotografering är så mycket mer än att ta ännu ett lång­smalt foto av en vacker vy. Den danska fotografen Andreas Olesen är prisad för sitt Superpositionprojekt som han har arbetat på i nästan 12 år.

”Det började när jag fick en Olympus PEN D och började ta panoramabilder som bestod av tre till fem bilder”, säger han.

”Jag var riktigt attraherad av estetiken i panoraman som komponerats av flera bilder, och jag hade min första egna utställning 2006 med de bilderna. Sedan började jag tänka på formatets intressanta aspekter jämfört med en enstaka bild och insåg att det var den perfekta chansen att leka med tid i fotograferingssammanhang, samt utöka spännvidden i bilden för att inkludera fler bilder. Jag köpte en gammal PEN F-­kamera och en adapter så att jag kunde använda mina Nikonobjektiv, vilket gav mig möjlig­heten att skapa mycket större bilder i efterhand.”

www.andreasolesen.com

Sätt igång

  • Andreas använder en analog kamera, men hans flerbildsteknik fungerar lika bra med digital teknik.
  • Andreas hämtar inspiration från estetiken hos ett analogt negativ. ”Det svarta mellan bilderna visar tomrummet mellan bilderna på filmrullen. Varför inte arrangera dina bilder i ett rutnät i Photoshop för att se om du kan få till en liknande effekt?”
  • Den här typen av projekt kräver tålamod och ihärdighet. ”Det handlar om att konstant förbättra ditt hantverk, och du kommer att behöva vänja dig vid att bli avvisad, särskilt när du kontaktar gallerier eller bildköpare.”

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.