Plåta vacker rök

Teknik 4 mar 2013

Letar du efter ett roligt projekt? Här visar vi hur du har kul med rökelse

PlataRok1-Wordpress

Att fånga virvlande rök när den vrider och vänder medan den stiger genom luften är ett fantastiskt sätt att skapa coola och moderna bilder på. Det fina med den här roliga och enkla tekniken är att du inte behöver en massa fin (eller dyr) utrustning, och du kan enkelt utföra det hela i ditt eget hem, med en liten ”studio” på köksbordet.

Allt du behöver för att komma igång är ett svart tyg som bakgrund, en extern blixt och en rökelsepinne.

Hemligheten är att fota den virvlande röken när den stiger från rökelsen. Det kräver lite övning, eftersom rökens rörelser kan vara oberäknerlig (vilket gör det svårt att fokusera), och mönstren är omöjliga att återskapa exakt. Testa att använda ett papper för att fläkta luften och manipulera den form som röken skapar.

PlataRok2-Wordpress

Roligt i Photoshop
Din rök kan se lite blek ut direkt från kameran, så varför inte testa att experimentera med färg? Till vår bild (ovan höger) la vi till flera färger med en Övertoningskarta i Photoshop.

Resultaten kan variera från skrikande till diskret – testa genom att följa vår steg för steg-guide här till höger och se hur roligt det kan vara.

Så här Skapar du vacker rökkonst

PlataRok3-Wordpress

1. Skapa din ”studio”

Använd ett svart tyg som bakgrund – sammet är perfekt eftersom det absorberar ljus. Placera rökelsen runt 30 centimeter framför tyget. Använd en extern blixt, placerad på ena sidan för att belysa röken. Koppla in den via en kabel eller en fjärrutlösaren. Se upp med linsöverstrålning.

PlataRok4-Wordpress

2. Kamerainställningar

Välj manuell fokus och placera en en penna där röken kommer stiga för att ställa in din fokuspunkt. En bländare på f/8 kommer att ge tillräckligt med skärpedjup. Justera styrkan och positionen på blixten tills ljuet blir rätt. Använd skärmen för att avgöra. Ta flera bilder för att få någon rätt.

PlataRok5-Wordpress

3. Lägg till en Övertoningskarta

Öppna din bild i Photoshop CS eller Elements. För en abstrakt effekt går du till Lager > Nytt justeringslager > Övertoningskarta och väljer antingen en förinställning eller skapar din egna. Det här mappar nya färger på tonerna i din originalbild, vilket ger fantastiska resultat.

 

 

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.