Skapa en känsla av film noir

Teknik 29 mar 2013

Skapa atmosfären från en kriminalare när solen gått ner

FilmNoir3-Wordpress

Letar du efter ett annorlunda porträttprojekt? Då kan du testa att vandra omkring i dina kvarter på kvällen för att skapa bilder med en äkta känsla av svunna tiders film noir. Den klassiska film noir-perioden var under 1940- och -50 talen, och kriminalfilmerna från den här tiden är kända för sin skuggiga filmkonst och mystik. För att återskapa den här effekten i stillbildsfotografi måste du hitta en lämplig plats som erbjuder starka kontraster mellan skuggor och högdagrar. Exponera efter högdagrarna och låt skuggorna bli svarta och utan detaljer.

”Lynnighet och atmosfär är väldigt viktigt för den här genren”, förklarar den italienska fotografen Emiliano Grusovin, som har byggt upp en fantastisk samling av film noir-bilder. ”Använd underexponering för att skapa ’stängda’ skuggor och fota mot ljuset om du vill skapa spännande silhuetter!”

FilmNoir1-Wordpress

”Mina bilder kommer oftast direkt från kameran, medan jag andra gånger beskär dem eller justerar intensiteten en aning. Men det handlar bara om  väldigt små justeringar. Jag gör heller ingen svartvit bearbetning i mjukvaran, utan jag använder helt enkelt min Sony NEX 3:s svartvita bildstil med hög kontrast.”

Karaktären i Emilianos bilder är fotografen själv. ”Jag beger mig inte ut på specifika tider”, säger han, ”men senare under natten är bättre eftersom det då finns mindre risk för att möta andra människor på gatan. Jag har sprungit på andra människor under mina sessioner (jag arbetar med kameran på ett stativ, och den utlöses av en fjärrutlösare). Ibland tittar de på mig som om jag vore galen, speciellt under sommaren när det är varmt och de ser mig gå runt på mörka bakgator i min rock och hatt.

FilmNoir2-Wordpress

Sätt igång

  • Titta på gamla film noir-mästerverk för inspiration.
  • Var noga med hur skuggorna faller i bilden.
  • Testa att fota i dimma och regn för extra atmosfär.
  • Om du tar självporträtt ska du hålla dig i ett område som du känner till väl.
  • Använd kamerans svartvita bildstil så att du direkt kan se hur resultatet kommer blir.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.