PEN E-P5 – ny spegellös från Olympus

Nyheter 16 maj 2013

Den nya spegellösa systemkameran E-P5 är, enligt Olympus, den bästa PEN-kamera som någonsin tillverkats. Kamerahuset är helt byggt i metall, och designen är tydligt inspirerad av sextiotalets kultkameror.

Olympus PEN E-P5

Kameran bygger på samma tekniska plattform som modellen OM-D. Bildsensorn är en 16 megapixel TruePic VI Live MOS, och slutaren ska klara slutartider på ner till 1/8000-dels sekund

Seriebildtagningsprestandan verkar det inte heller vara något fel med, kameran klarar nämligen 9 bilder per sekund.

I vissa fotosituationer kan det vara svårt att hålla kameran i handen, och det är ett problem som Olympus har adresserat. Du kan nämligen styra kameran direkt från din smartphone. E-P5 har inbyggt WiFi som låter dig koppla ihop den med en IOS- eller Android smartphone. Du ser bilden på telefonen i samma ögonblick som den visas på kamerans display. I realtid kan du justera fokus och ta bilden direkt från telefonen. Självporträtt och fjärrstyrd bildtagning får en ny dimension. Dessutom blir det enklare och snabbare att dela med sig av bilder direkt till vänners smartphones och sociala media.

Med 2 x 2 Dial Control som består av två rattar och en spak ska det dessutom vara möjligt att intuitivt arbeta manuellt med kameran utan att ta ögonen från motivet. Den främre och bakre ratten kan ges två olika funktioner med hjälp av spaken. I första läget styr den främre ratten bländare och den bakre slutartiden. I läge två styr du ISO och vitbalans, alternativt andra funktioner som du bestämmer.

Nya PEN E-P5 innehåller även en bildstabilisator med en 5-axlig mekanisk stabilisering av bildsensorn som minimerar risken för rörelseoskärpa när du fotograferar och filmar.

Som tillbehör till E-P5 kan du köpa den vinklingsbara elektroniska sökaren VF-4 som är utrustad med 2 360 000 bildpunkter, och som automatiskt aktiveras när du sätter ögat till den.

Den nya Olympuskameran börjar levereras i juni. Kamerahuset kommer att kosta cirka 9 000 kronor, och hus med 14-42 mm-objektiv får ett pris på cirka 10 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.