Q-S1 – NY SPEGELLÖS FRÅN PENTAX

Systemkameror 14 aug 2014

Pentax passade nyligen på att lansera en ny spegellös systemkamera vid namn Q-S1. Nykomlingen innehåller bland annat en sensor på 12,4 MP, klarar en högsta ISO-inställning på 12800, och går att köpa i massor av olika färgkombinationer

Pentax Q-S1

Pentax senaste spegellösa systemkamera heter Q-S1, och det handlar om en förhållandevis liten kamera utrustad med en CMOS-sensor på 12,4 MP, inbyggt sensorskiftbaserat bildstabiliseringssystem, och som dessutom erbjuder ett ISO-omfång på ISO 100-12800.

På baksidan sitter en 3-tums LCD-skärm med 460 000 pixlar.

Vidare kan nämnas att kameran erbjuder 21 motivprogram, en rad olika bildlägen med individuell anpassning av nyans, skärpa och kontrast, 11 elektroniska filter som går att använda vid fotografering, och ytterligare 17 filter som kan appliceras i efterhand, samt en möjlighet att ställa in bildförhållande bland vilka du exempelvis kan välja mellan 4:3, 3:2, och 16:9.

En lite intressant funktion är kamerans bokehkontroll, som fungerar ihop med objektiven i Pentax High-Performanceserie. För att använda funktionen ställer du funktionsväljaren på BC, varpå kameran automatiskt gör för- och bakgrunden oskarp för att producera dramatiska bilder.

Ytterligare en lite mer ovanlig funktion som kameran är utrustad med kan nämnas Smart Effect-funktionen. Med den är det möjligt att lägga på ett av kamerans inbyggda filter genom att helt enkelt vrida på en ratt på kameran.

Vill du ha en kamera som sticker ut kan du även för den här modellen utnyttja Ricoh Imagings system Color to order som gör det möjligt att skräddarsy färgen på kamerahus och standardobjektivet. För kamerahuset erbjuds fyra standardfärger, plus ytterligare 36 olika hus- och greppfärger, exempelvis champagne, khakigrön, och svart. Objektivet erbjuds dessutom i fem olika färger.

Pentax Q-S1 har precis börjat säljas, och kostar cirka 3 200 kronor (kamerahus).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.