NY UTSTÄLLNING UPPMÄRKSAMMAR FOTOGRAFYRKET

Nyheter 25 okt 2017

Utställningen ”Att se världen – den fotograferande människan” visas på Tekniska museet

Nu har den som är intresserad möjlighet att upptäcka fotoutrustning, kameror och mikroskopiska instrument som revolutionerat fotografin. När Tekniska museet öppnar sin utställning ”Att se världen – den fotograferande människan” får man även möjlighet att ta en old time-selfie i fotoateljé anno 1890 och uppleva fotografier och livsöden från 175 år tillbaka i tiden.

”Vi vill lyfta fotografi bortom motivet och visa på tekniken som förutsättning för vad som kan fotograferas, när, hur och av vem. Därför har vi skapat en utställning och bok om fotografins utveckling utifrån föremål som kameror och apparatur från våra samlingar, säger Emilie Sabel, som är intendent på Tekniska museet.

Utställningen ”Att se världen” uppmärksammar inte minst fotografyrket som växte fram under 1800-talet och blev ett av medelklassens första legitima kvinnoyrke med fotoateljéer drivna av kvinnor i alla större städer och filialer på landsbygden. Bland de kvinnor som gick före och inspirerade fanns Drottning Victoria, då kronprinsessa, som kom att bli en skicklig amatörfotograf i stilen som idag benämns street photography.

Utställningen ”Att se världen – den fotograferande människan” öppnar idag (25 oktober) och samtidigt släpps boken ”Att se världen. Svensk fotografi under 175 år” .

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.