Helmut Newton till Fotografiska

Aktuellt 20 maj 2013

Passa på och besöka Fotografiska i Stockholm mellan den 31 maj-29 september. Då kan du nämligen se stora delar av Helmut Newtons fotografiska gärning

HelmutNewton-WordpressBild: Helmut Newton

Allt som handlar om Newton är stort. Bilderna, livet, berättelserna, myterna, böckerna och utställningarna. Det är naket och glamoröst. Det är sex, humor, elegans, dekadens, styrka och provokation. Nu visar Fotografiska en retrospektiv utställning som belyser Helmut Newtons fotografiska gärning.

Till och med hans egen död var spektakulär på ett tragiskt sätt. Den 83-årige Newton förlorade kontrollen över sin Cadillac utanför Hotell Chateau Marmont i Beverly Hills och körde in i en vägg och avled på sjukhuset. Ett par månader senare publicerades Newtons sista bilder i Vogue.

– Det är en stor ära att få presentera en utställning med den ikoniska fotografen Helmut Newton. Utställningen vi visar är den första retrospektiva utställningen som producerats sedan Newtons bortgång 2004. Utställningen består av ca 180 verk och visas i tematisk ordning: mode, naket, porträtt, sex och humor. Tillsammans summerar de Newtons vision om världen och fotografi, säger Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska.

De flesta associerar Helmut Newton med stora bilder på nakna kvinnor, ofta med sadomasochistiska inslag. Men Newtons bildvärld är större än så. Surrealistiska lekar med dörrar och provdockor, berättelser influerade av film noir, effektfullt utnyttjande av skuggor och färger, skulpturala produktbilder, nattbilder inspirerade av den ungerske fotografen Brassaï och röntgenbilder, kanske som en hyllning till konstnären Man Ray.

Helmut Newton arbetade parallellt med mode och redaktionella uppdrag, både för modemagasin och erotiska tidskrifter som Playboy. Han gjorde en rad porträtt, men bara med människor som intresserade honom. Han menade att jobbet som porträttfotograf är att förföra, roa och underhålla. Porträtten är sällan förskönande, utan visar upp människor med sina fel och brister. Han älskade Sigourney Weaver, Paloma Picasso och Karl Lagerfeld, däremot ansåg han att många unga skådespelare var tråkiga. Hans bilder väcker känslor och frågor. Är de en hyllning till kvinnan? Är det med respekt för kvinnan eller bara ett sätt att visualisera sina egna drömmar? Är kvinnorna verkligen dominanta och starka eller är de beroende av mannen?

Oavsett svar är det svårt att stå likgiltig inför en av vår tids mest inflytelserika fotografer inom mode- och reklamfotografi. Hans bilder har varit banbrytande på ett många gånger provocerande sätt. Listan går att göra lång på fotografer som har influerats av hans utmanande stil, bland andra Ellen von Unwerth, Deborah Turbeville, Mario Testino, Steven Klein och Herb Ritts. Han har även påverkat regissörer som Stanley Kubrick, Brian De Palma och Roman Polanski, och inte minst modeskapare som Yves Saint Laurent, Helmut Lang och Tom Ford.

Utställningen är producerad i samarbete med June Newton.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.