KRAFTFULLT

Teknik 29 apr 2014

Skapa konstnärliga bilder av kyltorn

Kraftfullt1-Wordpress

Under en köldknäpp är det värt att bege sig till sina närmaste kyltorn för att se dem från deras bästa sida. ”Vintern är den bästa tiden på året att ge sig på den här typen av fotografering eftersom det oftast är då kärnkraftverken är som mest aktiva”, säger fotografen Ian Bramham. ”Det hjälper så klart om luften är kall, eftersom det är en nyckelfaktor i mängden vattenånga som genereras.”

“Jag föredrar ofta att fotografera dessa kyltorn med långa exponeringar på flera minuter, vilket kan kräva ganska mycket av utrustningen. Det är definitivt värt att investera i ett bra, stabilt stativ och stativhuvud. Vattentäta stövlar är också bra att ha: många av de här kärnkraftverken är placerade invid vatten och det kan bli sumpigt vid vattenkanter.”

Kraftfullt3-Wordpress

”Ytterligare en sak att tänka på är säker­heten. Du måste vara medveten om att du kan mötas av vakter om du kommer för nära med en kamera. Det har som tur är aldrig hänt mig, men jag är försiktig med var jag ställer upp min kamera. Jag har kunnat ta en bra bild av ett kyltorn på 1,5 mils avstånd!”

Sätt igång

• En telezoom är ett bra val: det låter dig fotografera från ett bra avstånd och erbjuder flexibilitet när det gäller inramningen av bilden och din komposition. Alla Ians bilder togs med ett 70-300 mm-objektiv.

• Fota i RAW och inte JPEG, och utför konvertering till svartvitt i efterhand med hjälp av program i din dator.

Kraftfullt2-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.