FOTA REGNDROPPAR PÅ GLAS

Teknik 24 apr 2014

Utnyttja blöta dagar till max

FotaRegndropparPaGlas-Wordpress Att fotografera genom ett fönster fullt med regnstänk är en populär teknik som skapar något nytt av ett välkänt motiv. Använd ett standardobjektiv med en ganska stor bländare (f/4 eller f/2,8) och fokusera nära glaset så att utsikten blir oskarp.

Välj en fokuspunkt manuellt – den i mitten är normalt mest exakt – och autofokusera på dropparna. Om du tycker det är svårt att hindra kameran från att fokusera genom glaset och fokusera på saker i bakgrunden så växlar du istället till manuell fokus.

Vitbalansinställningen Glödlampa kan få dagsljuset att se onaturligt blått ut, men du kan lägga till det och tunna ut färgerna när du redigerar bilden i efterhand.

Sätt igång

• Fota i RAW så kan du ändra vitbalansen vid efterbehandlingen.

• Släck alla ljus i rummen så att din egen spegelbild inte kommer med.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.