GE DIG UT PÅ NATTEN

Teknik 7 jul 2014

Utnyttja årstidens mörker och ge dig ut för att ta nattliga versioner av dina motiv

GeDigUtPaNatten1-Wordpress

Den här tiden på året är perfekt för att ta fantastiska bilder i svagt ljus. Alla motiv går bra, bara ställ det framför en sol som är nära eller under horisonten. Ju mer kreativ din bild är, desto bättre. Du väljer kanske att lämna slutaren öppen under flera minuter för att få med stjärnornas rörelser över natthimlen eller så kan du testa att måla med ljus. Alternativt kan du använda det låga ljuset och varma tonerna i en solnedgång för att fota mjuka havslandskap eller dramatiska silhuetter.

Chanserna är stora att du kommer arbeta med långa exponeringar. Använd ett stadigt stativ och öppna slutaren med en fjärrutlösare för att hålla saker och ting skarpa.

Idéer att testa i mörkret

Du måste inte resa långt eller spendera mycket pengar för att ta bra bilder när det börjar bli mörkt, men du behöver ett minneskort med mycket utrymme. Ha helst även med ett extra batteri eftersom låga temperaturen kan tömma dem fortare.

Om kameran har problem med att fokusera på natten växlar du till Live View och använder manuell fokus – den upplysta skärmen gör det enklare att se när motivet är skarpt.

1. Det är lätt att överexponera månen när du försöker få fram detaljer i mörkare delar av bilden. Varför inte kombinera två expo­neringar: en för månen och en för allt annat?

GeDigUtPaNatten2-Wordpress

2. Du får slåss mot ökande ljusnivåer vid gryningen, så överväg ett starkt gråfilter. Det reducerar mängden ljus som kommer in i objektivet så du kan använda längre slutartider för kreativ oskärpa.

GeDigUtPaNatten3-Wordpress

3. För att fota ljusspår låser du kameran på ett stativ och börjar med en exponering på mellan 10 och 30 sekunder vid runt f/8. Fotar du när det finns färg på himlen får du en bättre bild.

GeDigUtPaNatten4-Wordpress

4. Bli uttrycksfull med ljusmålning. Om du är ny inom området ska du använda en assistent för att reducera tiden det tar att hitta rätt komposition och exponering.

GeDigUtPaNatten5-Wordpress

Sätt igång

• Åk till en plats medan det finns tillräckligt med ljus för att kunna hitta den bästa kompositionen och fokusera kameran.

• Om du fotograferar på natten tar du med dig en liten pannlampa så att du kan kontrollera inställningarna på kamerans ovansida.

• Välj inte en hög ISO-inställning om du ­använder ett stativ: det kommer öka risken för att brus förstör din bild. Håll den mellan ISO 100 och 400 om du kan.

• Fota i RAW för mer utrymme för finjustering av exponering och reducering av brus.

• Kontrollera kamerans histogram efter att du tagit en testbild. Om motivet är mörkt bör grafen dra sig åt höger.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.