Ta ett porträtt med flera exponeringar

Teknik 4 jun 2013

Kombinera silhuetter och naturliga texturer för att skapa ovanliga karakteristiska porträtt

TaEttPortratt-FleraExponeringar-Wordpress Att använda en teknik med flera exponeringar är ett bra sätt att ge dina huvudporträtt en kreativ twist. Trots att det är enkelt att kombinera bilder av människor och naturliga inslag som träd, vågor och sprucken mark i Photoshop, kan det vara mer givande, men främst utmanande, att göra det direkt i kameran. “Jag tar oftast porträttet först”, säger den finske fotografen Christoffer Relander, ”och jag väljer alltid en plats där jag enkelt kan ta både textur- och porträttbilden.”

Christoffer tog de här bilderna med en Nikon D700, och väntade på lämpligt ljus och väder varje gång. ”Jag föredrar att arbeta när det är molnigt, men även dimmiga dagar är fantastiska. Jag använder sedan molnen eller dimman som bakgrund – ju ljusare bakgrunden är, desto lättare är det.”

”Placera din modell i skugga och se till att den står mot den ljusa bakgrunden för att skapa en silhuett. Om du vill skapa ett mer surrealistiskt resultat ska du överexponera även den texturerade bilden. Fotografera med manuella inställningar och börja med att mäta upp de olika möjliga inställningarna för de olika exponeringarna – tveka inte och tro att de kräver samma inställningar.”

Sätt igång

• De här bilderna skapas genom att exponera samma bild två gånger eller mer.

• Du behöver en kamera som klarar multiexponering, annars kan du testa att kombinera bilderna i Photoshop.

• Välj texturer och mönster som matchar din modells personlighet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.