Ge motivet utrymme

Teknik 5 Nov 2013

Skapa ett minimalistisk mästerverk genom att ta bort det onödiga

GeMotivetUtrymme-Wordpress

”Less is more” är ett uttryck vi hört många gånger, och här stämmer det verkligen in. Varför inte ge dig ut i värmen för att ta bilder utan en massa detaljer, men som är mycket intressanta. Känn inte att du behöver bege dig till kusten och ta en svartvit bild av en förfallen pir som försvinner bort i det mjölkiga havet. Visst älskar vi de bilderna, men det finns en hel värld av motiv som blir riktigt snygga med ett minimalistiskt tänk.

Kompositionen måste bli perfekt, eftersom du endast har ett fåtal element som ska bära upp bilden. Använd tredjedelsregeln för att placera elementen. Men framför allt ska du leta efter ett sätt att isolera och framhäva huvudmotivet genom att kreativt använda utrymmet i bilden.

Använd ditt utrymme

rots att havslandskap med långa exponeringar (normalt tagna med ett starkt gråfilter) har blivit synonymt med minimalistisk fotografering så finns det flera olika scener som erbjuder bra alternativ för den fantasifulla foto­grafen. Även de enklaste sakerna kan bli ett bra motiv. Här är några idéer för att få dig att komma igång.

1. Smart användning av linjer och form kan skapa starka minimalistiska bilder. Den här selektiva studien av kurvor i en skateboardpark visar hur effektivt det kan vara.

GeMotivetUtrymme-1-Wordpress

 

2. Enkla, rena bakgrunder är ofta ett bra val vid den här sortens fotografering. De diagonala kondensstrimmorna ser även till att vi upptäcker planet.

GeMotivetUtrymme-2-Wordpress

 

3. Testa att placera ett objekt i mitten. Den här typen av bild fungerar normalt bra när bilden beskärs till en kvadrat.

GeMotivetUtrymme-3-Wordpress

 

4. Känn dig inte begränsad till ett enda motiv. Så länge det finns ordentligt med utrymme, och inga distraktioner så kan minimalistiska bilder vara lika lyckade med flera objekt.

GeMotivetUtrymme-4-Wordpress

 

Sätt igång

• Håll strukturen i dina bilder ren och enkel – det är särskilt viktigt när det kommer till val av bakgrund.

• Överväg att använda starka färger för att skapa dramatik, eller alternativt göra bilden svartvit när färgerna kan bli distraherande.

• Var inte rädd för att beskära dina bilder i efterhand, och klona även bort element som kan vara påträngande.

• Om din ”tomma canvas” är ljus eller blek – som en ljus himmel ska du vara förberedd på att använda positiv exponerings­kompensation.

• Kontrollera alltid histogrammet och se till att det befinner sig på grafens högra sida.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.