SKAPA ETT LYSANDE PORTRÄTT

Teknik 4 jul 2014

Ta porträttfoton med särskild gnista hemma

SkapaEttLysandePortratt-Wordpress

Det mjuka ljuset från levande ljus kan skapa varma och behagliga porträtt, men du måste kunna fotografera i svagt ljus för att få de bästa resultaten. ”Jag placerade ett bord ungefär en meter från väggen inför den här bilden”, säger Chris Bailey. ”Det hjälpte till att isolera min modell Jessica och bakgrunden blev mörk. Jag testade olika positioner med ljusen för att se vilka vinklar som skapade mest smickrande resultat eftersom ljuskällan fanns långt nedanför hennes ansikte. Jag såg till att jag var i nivå med Jessica, vilket gav mig vackra reflektioner från ljusen.”

Jag fick öka ISO-värdet till 1600 och använda en stor bländare på f/2 på mitt 50 mm-objektiv för att se till att jag kunde få en slutartid som var kort nog. En punktmätning av Jessicas ansikte gav en avläsning på 1/60 sek, vilket var kort nog för handhållen fotografering. Alternativet hade varit att använda ett stativ för att kunna använda en lägre ISO och längre slutartid, men jag ville inte riskera att lågorna rörde sig under en längre exponering.”

Sätt igång

• Mer än ett ljus kommer förstärka det tillgängliga ljuset för exponeringen och låter dig sprida ut ljuskällorna.

• Välj fasta objektiv med stora maximala bländare, så du kan använda kortare slutartider utan att behöva öka ISO-värdet.

• Stäng av blixten och ställ in kameran på manuell exponering för att få kontroll över bländare, slutartid och ISO.

• Testa att använda ett stativ och experimentera med exponering och antal ljus.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.