FOTA TOMMA, ÖPPNA YTOR

Teknik 20 jul 2014

Använd dimma som en blank canvas för atmosfäriska landskapsbilder

FotaTommaOppnaYtor1-Wordpress

Det varierande väder vi ibland får uppleva innebär att du måste ta vara på möjligheterna när det kommer till landskapsfotografering. Om du möts av en dimmig dag, varför inte testa att ta minimalistiska bilder ute på landet? Att fotografera tomma och öppna ytor är ett sätt att komma undan allt och spendera lite kvalitetstid med din kamera.

”Jag spenderar större delen av veckan inne i stan, så det är härligt att komma ut på landet”, säger fotoproffset Giles McGarry. ”Jag beger mig ofta till lite svårtillgängliga områden, speciellt om det är dimmigt. Dimman förvandlar allt och hjälper till att ta bort distraktioner.

FotaTommaOppnaYtor2-Wordpress

”När jag fotar tomma ytor försöker jag hitta något som håller kvar betraktarens intresse och guidar dem genom bilden – ledande linjer är perfekt för det, oavsett om det handlar om vägar eller elledningar. Men jag försöker behålla mystiken, så om de ledande linjerna kan försvinna bort i dimman så är det bara bra.”

”Trots att dimman kan se ut att vara långt borta finns den runt omkring dig, och din utrustning kan bli blöt inom några minuter. Jag lägger alltid ett stort sämskskinn över kameran medan jag får allt på plats och väntar mellan bilderna: det håller vattnet borta.”

FotaTommaOppnaYtor3-Wordpress

”Så klart är sämskskinnet också bra för att torka av kamerahuset när du är klar. Så fort jag har tagit sista bilden rengör jag objektivet och sätter fast skyddet.”

Sätt igång

• Växla till kamerans monokroma bildstil, men fota i RAW istället för JPEG. Det ger en svartvit förhandsvisning på kamerans skärm, men du får en färgversion på minneskortet som du kan konvertera i efterhand.

• Dimma kan leda till underexponerade bilder, så var beredd på att ratta in lite positiv exponeringskompensation för att hålla saker och ting ljusa.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.