Fånga naturens färger

Teknik 27 jul 2013

Ta en av landskapsfotografens mest ikoniska bilder

FangaNaturensFarger-WordPress

Ett fält av blåklockor må vara en bild vi alla känner till, men det innebär inte att du bara ska rikta kameran och trycka av.

”En lyckad bild av blåklockor kräver planering, tålamod och en förmåga att se detaljer”, säger landskapsproffset Adam Burton. ”Det första jag letar efter är en ren matta av blåklockor. Sedan tittar jag uppåt mot träden för att se så att trädtopparna är fina, och inte lämnar stora vita sjok av himmel mellan grenarna.”

”Nyckeln till en effektiv komposition är enkelhet: hitta en plats där trädstammarna är separerade från varandra, men ändå skapar balans. Förhållandena är kanske inte de bästa när du först besöker platsen. När du väl har kompositionen klar för dig fortsätter du komma tillbaka under den närmaste veckan för att se hur blåklockarna och träden utvecklas. Samtidigt ska du hålla ögonen öppna efter speciella väderleksförhållanden. Jag vill ha dimma, eller tidigt solljus som strålar ner över skogen, vilket kan lyfta bilden till något magiskt.”

Sätt igång

• För maximal skärpa genom hela bilden ska du använda en liten bländare och hyperfokalfokusera (fokusera en tredjedel in i bilden).

• Använd ett polarisationsfilter för att ta bort blänk i grönskan, men notera att solen måste komma från höger eller vänster för att du ska maximera effekten.

• Ett långt objektiv kan förenkla kompositionen och ge tajtare bilder där blåklockarna och träden verkar närmare varandra.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.