DOKUMENTERA RESOR I SVARTVITT

Teknik 23 mar 2015

Bra resebilder ­behöver inte vara i färg, så varför inte börja se världen i ­svartvitt?

DokumenteraResorISvartvitt1.Wordpress

När du tänker på bra resebilder så är det säkert oftast färgbilder som dyker upp i huvudet, men svartvitt kan fungera precis lika bra, så varför inte åka iväg och testa?
”Mitt bästa tips är att helt enkelt gå ut och experimentera”, säger Larry Louie som vann tävlingen Travel Photographer of the Year 2010 med en i huvudsak svartvit portfolio. ”Glöm färgerna och leta efter ljuset. Svarvita bilder skapar djup och intimitet i en bild. Utan färg kan en persons ansiktsuttryck verkligen framhävas. Leta efter något som sticker ut och lägg fokus där.”

”Huvudbilden visar en liten pojke som jag träffade på en kyrkogård på Filippinerna. Hans namn är JR och han är tre år gammal. Han bor där med sin familj, bland de döda. Han märkte att jag fotograferade honom och började posera för mig.”

Se i svartvitt

Grundprinciperna inom svartvit resefotografering liknar de hos all bra fotografering, men det är också bra att lära sig se världen omkring sig i svartvitt. Tänk på vad du ser när du inte ser färgerna.Texturer och mönster, kontrast, ljus och skugga – det är bara ett fåtal av de saker du ska fånga i dina bilder. Här är några av Larrys idéer till hur du får kreativiteten att flöda.

  1. Var uppmärksam på textur. Larry tog den här bilden från ett hotellrum i Dhaka. ”Jag använde smutsen på fönstret som ett filter för att ge stadsbilden en smutsigare känsla”, säger han.DokumenteraResorISvartvitt2-Wordpress
  2. Leta efter olika toner av grått för att skapa en känsla. ”Jag älskar dystra dagar”, säger Larry. “Det mjuka ljuset ger en silkeslen bakgrund. De grå tonerna går in i varandra.DokumenteraResorISvartvitt3-Wordpress
  3. Trista omgivningar betyder inte trista bilder. Den enkla glädjen i barn som leker kan slå igenom lika väl i svartvitt, och avsaknaden av färg tar fram scenens texturer.DokumenteraResorISvartvitt4-Wordpress
  4. Leta efter kontrast genom att lägga uppmärksamhet på skuggor och högdagrar. Här skapar röken textur, men när solen bränner bort röken avslöjas högdagrarna.DokumenteraResorISvartvitt5-Wordpress

Sätt igång

  • Ta dina bilder i RAW-format för maximal kontroll över efterbehandlingen och den svartvita konverteringsprocessen.
  • Bilder som innehåller stark kontrast och är rika på textur passar särskilt bra för en svartvit konvertering.
  • Använd ett gråfilter för att balansera en ljus himmel mot en mörk förgrund – en tråkig urfrätt himmel kommer fortfarande se lika dålig ut i svartvit som i färg.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.