FOTA FÅGELUNGAR

Teknik 10 Nov 2014

Ta vackra bilder av svanar i solnedgången

FotaFagelungar-Wordpress

För fågelfotografer kommer de kommande månaderna vara en hektisk tid, med möjligheter att ta familjeporträtt eller enskilda bilder av unga fåglar som utforskar sin omgivning. Svanar och svanungar är bra motiv för nybörjare. De är enkla att hitta och de är stora fåglar, så du måste inte använda ett jättelångt objektiv för att kunna fylla ut bilden.

Felix Smith studerar marin och naturhistorisk fotografering vid Falmouth University i England, så han kan grunderna och känner till teknikerna som krävs för att ta en bra djurbild. Men det är heller inte fel med lite tur. Han berättar att hemligheten bakom den här bilden är en ”kombination av att vara på rätt plats vid rätt tid, med en klar kväll och en samarbetsvillig svanunge”.

Felix använde en Nikon D800E med ett 500 mm f/4-objektiv som vilade på en bönpåse. Trots att svanar är ganska samarbetsvilliga och låter dig ta dramatiska bilder med ett vidvinkelobjektiv så gör längre brännvidder att du kan isolera fåglar mot renare områden i bakgrunden. Det gör det även enklare att skapa ett kort skärpedjup. ”De cirkulära formerna i förgrunden var faktiskt småkryp” avslöjar Felix, ”så genom att använda ett teleobjektiv blev de oskarpa och förvrängda, tillsammans med reflektionen av motljuset på svanungen. För att skapa en intressantare bild beslutade jag mig att rama in de olika formerna.” Genom att fotografera mot solen kan du använda kantljuset, vilket skapar en attraktiv glöd kring fågelns kontur. För att förhindra linsöverstrålning ska du använda ett motljusskydd och vara beredd på att ställa in positiv exponeringskompensation för att ljusa upp bilden och synliggöra specifika detaljer.

Sätt igång

• Gå ner lågt vid vattenytan och använd ett långt objektiv för att komprimera scenen.

• Hitta en lämpligt avlägsen bakgrund och använd bröd för att få fågeln att komma så nära som möjligt.

• Använd kontinuerligt fokus för att hålla en aktiv fågel skarp när den rör sig genom bilden.

• Öka ISO-värdet när ljusnivåerna faller för att se till att slutartiden är kort nog att frysa alla rörelser.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.