SKAPA ETT OFOKUSERAT PORTRÄTT

Teknik 6 sep 2014

Fokusera på oskärpan

SkapaEttOfokuseratPortratt-Wordpress

Att göra objektivet oskarpt verkar kanske vara en konstig teknik att testa med det dyra objektiv du länge sparat ihop till, men det är en snabb metod för att ge en scen ett impressionistiskt utseende.

Fotografen Philip Payne ofokuserade manuellt sitt 18-50 mm f/2,8-objektiv för att skapa den här bilden. ”Efter att ha arbetat med dansare vid ett flertal tillfällen har jag slagits av hur de kan se ut att tillhöra en annan värld”, säger han. ”Dansare är inte enbart otroligt eleganta, de är också väldigt starka – mycket starkare än vad de till en början ser ut att vara. Jag ville producera en bild som såg främmande ut, och jag kom ihåg att ofokuserade bilder ofta användes i serien Arkiv X.”

”Det är möjligt att producera ofokuserade bilder med alla kameror du kan fokusera manuellt med. Det hjälper dig välja de stora elementen i bilden, istället för att du ska behöva oroa dig för detaljer som sensorupplösning och objektivets kvalitet. Att göra en bild oskarp i kameran ger en helt annan effekt jämfört med de som kan åstadkommas med hjälp av olika program. Jag föredrar att skapa den här typen av bild direkt i kameran istället för att försöka simulera effekten i efterhand.”

Sätt igång

• Självklart måste du arbeta med ett objektiv med manuell fokus. Använd stora bländare för att maximera mängden oskärpa.

• När du arbetar i motljus kan du försöka överexponera bilden för att framhäva effekten.

• Se fler exempel i gruppen Blur Will Save The World här.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.