HA ROLIGT MED HÅLKAMERABILDER

Teknik 8 Nov 2014

Gå low-tech och gör kameran objektivlös

HaRoligtMedHalkamerabilder-Wordpress

Är du intresserad av hålkamerafotografering? Med lite enkelt hantverk kan du förvandla din egen system-
kamera till en hålkamera utan problem. Allt du behöver är ett extra kameralock, en aluminiumburk och några enkla verktyg, inklusive en borr, en nål och lite svart eltejp. Du kan hitta en engelsk guide här.

Resultaten du får från din digitala hålkamera kommer inte vara skarpa, och du måste använda kamerans histogram på skärmen för att ställa in exponeringen, vilket gör att det kan ta lite tid innan du får resultaten du är nöjd med. Du kan, så klart, även återskapa effekten i Photoshop, men det är mycket roligare att skapa hålkamerabilder i verkligheten.

Sätt igång

• Använd ett stativ för att hålla kameran stadigt när du fotar med ”hållocket” på plats eftersom det krävs långa exponeringar.

• När det gäller exponeringen så finns det ingen bländaren att justera, och du måste arbeta i det manuella läget. Testa att ställa in en slutartid på ungefär 10 sekunder med ISO-värdet ställt på 100. Ta sedan en testbild. Om bilden är för mörk ställer du in en längre slutartid, eller ökar ISO-värdet. Om den är för ljus använder du dig av en kortare exponering.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.