Skapa målande blomporträtt

Teknik 17 jun 2013

Behövs skärpa? Friska upp dina närbilder i skogsmiljö genom att ofokusera objektivet

SkapaMalandeBlomportratt-Wordpress

Genom att använda stora bländare och selektiv fokus – eller medvetet göra bilden oskarp – kan du skapa impressionistiska fotografier av våren. Men trots att den här tekniken låter dig fotografera mer fritt är det inte alltid lätt att hitta rätt komposition.

”Det är viktigt att experimentera – du ser aldrig den fulla potentialen förrän du tittar i sökaren”, säger den norska naturfotografen Magnar Børnes. ”Jag letar efter enkelhet i form och färg, eftersom alltför många element kan vara distraherande. Jag letar också efter saker som får bilden att sticka ut. Det kan vara ljusets kvalitet i bak­grunden, en ovanlig fokuspunkt, starka komplementfärger, reflektioner eller en ovanlig komposition som bryter mot reglerna.

”För mig är det som att leka när jag tar de här bilderna, men det finns så klart utmaningar. Jag använder ofta ett makroobjektiv på 200 mm, vid största bländaren, och det kan vara en utmaning att få fokuspunkten skarp. Även kompositionen är svår. Jag ser många vackra saker genom min sökare, men ibland kan jag helt enkelt inte organi­sera dem på rätt sätt. Jag får kanske fram 200 bilder som nästan är bra och det kan vara väldigt frustrerande. Men fortsätt experimen­tera. Förr eller senare dyker den perfekta bilden upp.

Sätt igång

• Använd stativ. Det låter dig koncentrera dig på kompositionen.

• Längre objektiv gör det lättare att kontrollera hur mycket av bakgrunden som syns i bilden.

• För selektiv fokus kan du testa att placera objektivet nära förgrundsdetaljer för att skapa en mjuk ram runt huvudmotivet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.