Perfekt fokus med fokusgaffling

Teknik 28 feb 2013

Här förklarar vi hur du slår samman flera bilder med olika fokuspunkter för att få maximalt skärpedjup

Fokusstacking-Wordpress
Genom att slå samman tre exponeringar, alla med olika fokuspunkter, kan du komma förbi problem med kort skärpedjup och få till helt skarpa bilder.

Skärpedjup – det vill säga den del i en bild som uppfattas som skarp – avgörs av två saker i alla objektiv: bländarinställningen och avståndet mellan kameran och motivet. Fotar du med en liten bländare, som f/16, får du störst skärpedjup, men allteftersom du går närmare motivet kommer skärpedjupet att minska.

Det innebär att om du vill fota ett landskap som inkluderar något som finns väldigt nära kameran, kommer du inte att kunna få både förgrunden och bakgrunden i skarp fokus enbart genom att välja en liten bländare. Förgrunden kommer att vara skarp, men inte bakgrunden, eller tvärtom.

För att komma runt detta och få till det extrema skärpedjup du vill ha så använder du en teknik som kallas fokusgaffling. Det innebär att du tar en seriebilder med olika fokusinställningar och sedan slår samman dem i Photoshop för att skapa en bild som är skarp rakt igenom

Du måste använda ett stativ för att se till att alla bilder tas från exakt samma position. Ett stativ som låter kameran stå nära marken är perfekt, så du kan komma nära förgrunden för en dramatisk effekt.

Innan du sätter igång komponerar du bilden och gör en exponeringsavläsning vid en liten bländare på runt f/16 och kontrollerar sedan histogrammet. När du är nöjd kan du sätta igång.

Så här Maximerar du skärpedjupet

Focusstacking1-Wordpress

Fokusera manuellt

Använd manuell fokus för att ta bilder med olika inställningar. Ta den första bilden med närmaste fokusinställningen, sedan en vid 1 m, en vid 4 m och en precis innan oändlighet. Om objektivet inte har en distansskala får du avgöra avståndet med Live View.

Fokusstacking2-Wordpress

Välj ut dina bilder

Titta igenom bilderna och välj tre som mellan sig har olika delar av bilden i skarp fokus. Öppna dessa i Adobe Camera Raw, utför de grundläggande justeringarna på alla bilder och öppna dem sedan i Photoshop.

Focusstacking3-Wordpress

Slå samman i Photoshop

Gå til Arkiv > Skript > Läs in filer i stapel. Kryssa i Justera bilder så att de ligger rakt ovanför varandra. Aktivera dina lager genom att hålla ner Skift och klicka på det översta lagret. Gå till Redigera > Blanda lager automatiskt. Kryssa i Stapla bilder och klicka OK. Välj Gör till ett lager.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.