EOS 60D har landat

Nyheter 27 aug 2010
Canon EOS 60D

Nu har Canon lanserat efterträdaren till EOS 50D, och nykomlingen har inte helt otippat fått namnet EOS 60D. Kameran erbjuder bland annat en 18 megapixels CMOS-sensor i APS-C-storlek, full-HD-video, en vinklingsbar 3-tumsskärm, och en möjlighet att redigera RAW-bilder direkt i kameran.

Inuti kameran sitter signalprocessorn DIGIC 4 som avläser bildinformationen från CMOS-sensorns fyra avläsningskanaler, vilket bland annat ger en seriebildtagningshastighet på upp till 5,3 bilder per sekund upp till 58 bilder i JPEG-format.

Standardomfånget ISO 100-6400 kan utökas till 12800, och autofokussystemet är utrustat med 9 autofokuspunkter. I det sammanhanget kan det dessutom vara värt att notera att samtliga punkter erbjuder korssensorer, och en extra känslig mittpunkt för objektiv snabbare än f/2,8. På så sätt kan fotograferna använda ett mindre skärpedjup vid porträttfotografering eller för att skapa mer atmosfär.

EOS 60D innehåller Canons ljusmätningssystem iFCL, som först introducerades med EOS 7D. Ljusmätningen styrs av en Dual-Layer-sensor med 63 zoner. Dessutom har EOS 60D en inbyggd Speedlite-sändaren som gör att kameran kan kontrollera flera EX-blixtenheter för en mer kreativ ljussättning.

En viktig nyhet i 60D är den vinklingsbara 3-tumsskärmen med bildförhållandet 3:2 och en upplösning på 1 040 000 pixlar. Skärmen är praktisk för tagningar i besvärliga vinklar och kan, med live-view-läget påslaget, ställas i rätt vinkel för att uppnå den önskade kompositionen, om det inte går att fotografera via sökaren.

Den nya funktionen Basic+ underlättar för fotografer som vill lägga till sin egen kreativa touch till bilderna utan att behöva bry sig om att ändra inställningar. Fotograferna kan höja stämningen i en bild genom att fotografera efter ljusförhållanden och motivtyp, till exempel via inställningarna Porträtt, Landskap, Närbild, Sport, Kvälls-snapshot eller Kreativ auto. Med Basic+ åstadkommer man olika effekter som till exempel Dagsljus, Molnigt eller Solnedgång, eller använder bildstilar som Kraftig, Mjuk, Varm eller Svartvitt.

DIGIC 4-processorn stöder RAW-bildbearbetning direkt i kameran, så att inställningar som ljusstyrka, kontrast, vitbalans eller distorsionskorrigering och kromatisk aberration kan redigeras. Den redigerade bilden kan sedan sparas om som en JPEG-fil, färdig att skrivas ut, överföras till en dator eller läggas ut på webben.
EOS 60D är även utrustad med flera olika nya digitala filter som kan användas direkt i kameran. Filtren inkluderar kornigt svartvitt, softfokus, Toy Camera Effect och miniatyreffekt.

Filmfunktion är en nyhet i den här EOS-klassen, och kameran erbjuder Full-HD-video i upplösningen 1920 x 1080 pixlar med ett antal valbara bildfrekvenser, inklusive 30, 25 och 24 bilder per sekund. Funktionen Beskär video spelar in med sensorns centrala 640 x 480-pixelområde för att skapa en effektiv förstoring på cirka sju gånger objektivets brännvidd.

Med fullständig manuell kontroll i videoläget använder fotograferna sina egna exponerings- och skärpeinställningar och utnyttjar de effekter som Canons EF-objektiv ger. Kameran är även utrustad med en ingång för extern mikrofon och möjlighet att justera ljudinspelningsnivån.

För alla som vill dela med sig av sina bilder till släkt och vänner finns en inbyggd HDMI-port som är kompatibel med HDMI-CEC (Consumer Electronics Control), så att videosekvenser och bilder kan visas på alla HD-förberedda TV-apparater, och styras via TV:ns fjärrkontroll.

EOS 60D har ett helt omarbetat kamerahus med en ny knapplayout som ska göra det enklare att snabbt ändra inställningarna. De kamerareglage som används ofta har grupperats tillsammans så att de lätt kan nås. Snabbratten, multiratten och knappen SET har alla lagts samman till en multiratt, där menyer och inställningar sköts med bara tummen. Lägesväljaren har numera en låsknapp, för att förhindra oavsiktliga ändringar i inställningarna mitt under fotograferingen.

En särskild knapp för snabbkontroll ger direkt åtkomst till de vanligaste inställningarna och uppspelningsalternativen. Man kan också anpassa funktionerna för ett antal knappar och på så sätt skräddarsy kameran efter sina egna behov. En horisontell elektronisk nivå kan visas i sökaren eller i live-view-läget för att hjälpa till vid landskapsfotografering och minska behovet av korrigering av horisonten i efterhand.

EOS 60D är en av de senaste Canon-modellerna som stöder SDXC-minneskort med hög kapaciteten. Dylika kort rymmer upp till 2 TB. För bättre hantering av stora bildbibliotek i kameran kan alla som fotograferar med EOS 60D rangordna favoritbilderna från 1 till 5. Resultatet blir att de enkelt kan hittas och visas på skärmen. Efter överföring från kamera till dator kan märkningen också ses via ett antal bildredigerings- och hanteringsprogram, inklusive Canons DPP-program.

För fotografer som vill överföra innehållet trådlöst finns Eye-Fi-Connected-funktioner i EOS 60D, och kameran har ett särskilt Eye-Fi-avsnitt i användargränssnittet så att trådlös funktion kan stängas av när den inte behövs för att på så sätt spara batteri.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.