ENORM UPPLÖSNING MED CANON 5DS OCH 5DS R

Systemkameror 12 feb 2015

Nu utökar Canon sitt EOS-system med två helt nya systemkameror utrustade med fullformatsensorer med en upplösning på 50,6 MP

CanonEOS5DS_R-fram-Wordpress

Nu lanserar Canon spegelreflexmodellerna EOS 5DS och EOS 5DS R. Kamerorna har den högsta upplösningen någonsin i en fullformatssensor, nämligen 50,6 megapixlar.

EOS 5DS R-modellen är inriktad mot extra hög detaljåtergivningen då kameran är utrustad med ett low pass cancellation-filter som ska maximera sensorns upplösning och synliga bildkvalitet.

Sensorn har en ISO-känslighet som sträcker sig från ISO 100 till ISO 6400, och erbjuder även ett utökat omfång på 50-12 800.

På grund av den ovanligt höga upplösningen har Canon valt att utrusta kameran med tre nya fotograferingsmetoder för beskärning, nämligen 1,3x, 1,6x och 1:1. Beskärningen visas i sökaren för att underlätta kompositionen.

19 megapixlar och dubbla processorer

Kameran levererar stillbilder på 19 megapixlar, trots beskärning till 1,6x, och är utrustad med dubbla DIGIC 6-bildprocessorer, vilket krävs för att hantera de stora mängder bilddata som 50,6 megapixelsensorn producerar, men även för att reducera bildbrus och möjliggöra seriebildsfotografering med 5 bilder per sekund.

EOS 5DS och EOS 5DS R erbjuder ett 61-punkters autofokussystemet med 41 korssensorer, och använder EOS iTR-autofokusteknik (Intelligent Tracking and Recognition) för att spåra både ansikten och färg. Canons nya kontrollsystem för spegelvibration ska dessutom reducera oskärpa, och använder kammar som styr kamerornas spegel uppåt och nedåt, samt undviker plötsliga stopp och dämpar avtryckarljudet.

EOS 5DS och EOS 5DS R har en RGB+IR-ljusmätningssensor på 150 000 pixlar med flimmeravkänning, vilken ska ge konsekvent och korrekt exponerade bilder i olika ljusförhållanden, inklusive i fluorescerande ljus.

Fler funktioner

Den nya bildstilen Fine Detail ska enligt Canon maximera den detaljnivå som kan uppnås från sensorn och ska därför ge avancerad skärpejustering utan behov av redigeringsprogram.

Kreativa lägen, inklusive multiexponering och HDR, ska inspirera till kreativitet direkt i kameran. En inbyggd timer möjliggör dessutom långa tagningar.

Sökaren täcker 100 procent, och har elektronisk information som underlättar bildkompositionen och kan anpassas efter den stil fotografen föredrar. 3,2-tumsskärmen är antireflexbehandlad, och ska därmed minimera reflexer och ljusslöjor. Den nyutvecklade anpassningsbara snabbkontrollskärmen ska dessutom ge en lättåtkomlig visning för de mest använda funktionerna. Ikonernas typ, storlek och placering kan anpassas efter fotografens önskemål eller tagningstillfälle.

Canon EOS 5DS

Kamerahuset är tillverkat i magnesiumlegering, och ska därför klara tuffa väderförhållanden.

EOS 5DS R är utrustad med ett low-pass cancellation-filter för att säkerställa skarpast möjliga resultat. Enligt Canon ska filtret producera en enastående detaljrikedom som passar när inget annat än den absolut maximala detaljnivån duger.

Ny vidvinkelzoom

I samband med lanseringen av EOS 5DS och 5DS R passar Canon även på att lansera ny raktecknande vidvinkelzoom med beteckningen EF 11-24 mm f/4L USM. Det nya objektivet har en nydesignad optisk uppbyggnad med tre asfäriska linser, inklusive ett asfäriskt grundelement, vilket ska maximera bildkvaliteten och levererar minimal distorsion. Enligt Canon är objektivet robust och tåligt, och kan därför även användas i extrema väderleksförhållanden.

Canon EOS 5DS och 5DS R kommer att få cirkapriser på 36 000, respektive 38 000 kronor. Det nya EF 11-24 mm f/4L USM-objektivet kommer att få ett cirkapris på 31 000 kronor. Säljstart för de båda nya kamerorna är juni 2015. Objektivet ska finnas tillgängligt i butik redan nu.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.