Djup i bilder

Guider 10 okt 2011

Den första tekniken vi kommer att visa dig är hur du kan lägga till skuggor och högdagrar i dina bilder med verktygen Skugga och Efterbelys. Förstärker du dessa områden i en bild får den mer kraft och ett fylligare utseende. Dessa verktyg fungerar på färgbilder såväl som svartvita bilder.

01 ÖPPNA BILDEN
Vi arbetar i CMYK så att det blir smidigt när vi ska skriva ut bilden, så gå till Bild > Läge > CMYK. Dubbelklicka på bakgrundslagret för att göra det redigerbart och dra det över Skapa nytt lager nere i Lagerpaletten för att skapa en kopia av det. Lager är perfekta för icke-destruktiv redigering.

02 LÄR DIG VERKTYGET
Arbeta på det nyligen kopierade lagret. Kom ihåg att Efterbelys-verktyget efterbelyser skuggor i din bild och Skugga-verktyget gör områden ljusare precis som i ett klassiskt mörkrum. Välj Efterbelys-verktyget till att börja med, och arbeta på skuggorna först.

03 STÄLL IN EFTERBELYS-VERKTYGET
Alla verktygsinställningar finns i alternativraden ovanför bilden. Välj en mjuk pensel, så att efterbelysningen inte blir för skarp. Håll ner exponeringsvärdet (30%) och bygg upp effekten långsamt. I rullgardinsmenyn väljer du Mellantoner.

04 EFTERBELYS FÖRGRUNDEN
Med verktyget inställt, målar du över allt innehåll i förgrunden för att dra betraktarens uppmärksamhet in i bilden – den kommer att bli mörkare. Byt värde till Skuggor och måla över delar av förgrunden en gång till, vilket endast gör de svarta tonerna mörkare. Du kan redan se en markant skillnad.

05 EFTERBELYS HIMLEN
Gå tillbaka till Mellantoner, minska penselstorleken och måla över himlen för att ta fram molnen. Håll exponering lågt för att se till att effekten inte blir för överdriven. Arbeta in i din bild med en liten pensel: använd toner som redan finns, och gör mörkare där det ska vara mörkt eller där det är för ljust.

06 SKUGGA-VERKTYGET
Detta fungerar på samma sätt som Efterbelys-verktyget, men förstärker istället ljusa toner i en bild. Använd vid låg opacitet, satt på Mellantoner, och ändra penselstorlek och opacitet kontinuerligt under arbetets gång. Stäng av lagrets synlighet för att se orignallagret och vilka framsteg du gjort.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.