Snabb kompakt från Casio

Kompaktkameror 7 okt 2011

Hur många gånger har du inte tryckt på kamerans strömknapp när något händer, för att i nästa ögonblick inse att du missar allt på grund av att kameran inte hann starta tillräckligt snabbt? Just det problemet har Casio tagit fasta på, och därför har företagets senaste kompaktkamera – Exilim EX-ZR15 –en uppstartstid på blott 0,99 sekunder. Dessutom klarar den av att ta en ny bild redan efter 0,29 sekunder.

Två av de intressantaste nyheterna i kameran är funktionerna Supervidvinkel (Super Wide Angle) och Bakgrundsoskärpa (Background Blur), vilka båda utnyttjar Casios höghastighetsteknik. Med Background Blur-funktionen framhäver du motivet bättre, samtidigt som bakgrunden mjukas upp. Nya Super Wide Angle möjliggör vidvinkelbilder som man tidigare inte kunnat ta med en kompaktkamera. Kameran är förvisso utrustad med ett 7x optiskt zoomobjektiv på motsvarande 28-196 mm, men med hjälp av Super Wide Angle-funktionen är det dock möjligt att skapa vidvinkelbilder som motsvarar en brännvidd på motsvarande 17 mm i 35 mm-världen. Det sker genom en teknik som tar flera exponeringar, vilket alltså resulterar i det kraftiga vidvinkelresultatet.

EX-ZR15 har även fått en mer avancerad HDR Art-funktion som resulterar i konstnärliga bilder även vid filmning. Ytterligare en smart funktion är Casios Multi Frame SR Zoom som ger en zoomkvalitet på motsvarande 14x optiskt genom att sätta samman flera bilder för att på så sätt skapa en skarp högupplöst bild. Dessutom erbjuder kameran en automatiserad panoramafunktion som med hjälp av seriebildsfunktionen och processorn automatiskt sätter samman bilderna.

Slutligen bör också nämnas att filmning med kameran även kan ske i full-HD-upplösning (1080p)

Casio EX-ZR15 kommer i butik under slutet av oktober. Priset hamnar runt 2 499 kronor, och kameran ersätter den tidigare modellen EX-ZR10.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.