Skugga och efterbelys

Guider 2 mar 2011

Skugga och efterbelys
Skugga och efterbelys
Skuggning och efterbelysning är namnen på mörkrumsteknikerna som innebär att du gör delar av en bild selektivt ljusare eller mörkare. Det finns flera olika sätt för att göra lokala exponeringsjusteringar i Photoshop och Elements, och när du exempelvis lägger till ett Nivåjusteringslager och maskar det, skuggar och efterbelyser du i själva verket, men dessa namn används ofta när man applicerar flera justeringar för att förbättra kontrasten inom vissa områden. Ett sätt för att göra detta är att använda Skugga och Efterbelys. Den stora fördelen med att använda verktygen Skugga och Efterbelys är att du kan rikta in dig på specifika områden där det finns detaljer – som gräs, löv och murar, eller ögonen i ett porträtt – för att förbättra kontrasten. Du kan dessutom göra skuggor mörkare utan att det påverkar ljusa toner. Detta är dock den enda fördelen. Den största nackdelen med verktygen är att de är destruktiva, och förstör detaljer; om du gör ett område ljusare och sedan mörkare några gånger, kommer du skapa fläckar med platta färger Du behöver även stega bakåt i Händelserna för att ångra effekterna – om du skuggar och efterbelyser kraftigt, kan du få slut på Händelse-steg, och även om du kan stega bakåt till den justering du vill ångra, kommer du att förlora alla justeringar du gjort efter den.

ANVÄND SKUGGA OCH EFTERBELYS
1 Öppna en lämplig landskapsbild, och duplicera bakgrundslagret. Vi börjar med att göra de blå mellantonerna i himlen mörkare, så ta Efterbelys-verktyget och välj Mellantoner från Omfångs-menyn i alternativraden. Verktyget kommer nu främst göra mellantonerna mörkare, och även påverka ljusare och mörkare toner, men i mindre utsträckning. Det kommer dock inte att påverka extrema skuggor eller högdagrar överhuvudtaget.

2 Sätt Exponering på runt 5%. Exponeringsinställningen kontrollerar styrkan på effekten, och det är bäst att använda ett lågt värde och bygga upp effekten gradvis, så att den inte blir överdriven; du kan alltid öka inställningen om den inte har önskad effekt. Sätt penselstorlek på 200 pixlar och hårdhet på 25%, så att du inte skapar synliga penselmärken.

3 Måla över blå områden i himlen för att göra dem mörkare. Du behöver måla över ett område flera gånger utan att släppa musknappen för att applicera hela den mörkläggande effekten. Fortsätt att måla över områdena med musknappen nertryckt till dess att de inte blir mörkare längre. Du kan även måla över molnen för att göra de grå tonerna mörkare och förstärka kontrasten.

4 Härnäst kommer vi att göra några av högdagrarna ljusare. Byt till Skugga-verktyget, och sätt Omfång till Högdagrar och Exponering på 5%. Reducera Penselstorleken, och måla över högdagrarna för att de ska sticka ut lite mer. Du kan måla över alla högdagrar du vill belysa.

5 Arbeta runt bilden, och byt mellan verktygen och justera inställningarna efter behov för att förbättra kontrast och ta fram detaljer. Använd Skugga satt på Högdagrar för att öka kontrasten i en del av bilden, och måla över en annan med Efterbelys satt på Skuggor för att öka kontrasten mellan exempelvis ett par träd och himlen.

Som med många justeringar som ökar kontrast, kommer skuggning och efterbelysning att intensifiera färgerna i en bild. För att dämpa färgerna, har du några olika alternativ: du kan ändra blandningsläget för lagret du skuggor och efterbelyser på till Luminiscens, så att endast intensitetsvärden och inte färgvärden ändras; du kan lägga till ett Nyans/Mättnadsjusteringslager och reducera Mättnaden – vi har gjort detta i steg 6, och sedan maskat bort justeringen i himlen, gräset och andra områden där vi inte vill förstärka färgerna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.