CANON XC10 – KOMPAKT KAMERA FÖR 4K-VIDEO OCH STILLBILDER

Nyheter 9 apr 2015

Nu har Canon presenterat XC10 – en kompakt och lätt kamera för video och digitala stillbilder i 4k-upplösning. Målgruppen är filmmakare och entusiaster, och kameran har många av de funktioner som finns i Cinema EOS-serien

CanonXC10-fram-Wordpress

XC10 kombinerar en specialutvecklad 1-tums CMOS-sensor på 13,36 MP med Canons nya bildprocessor DIGIC DV5, och kombinationen ska, enligt Canon, ge användare den hastighet och kvalitet som krävs för 4k-video i många olika bithastigheter. Proffs och entusiaster kan växla mellan filminspelning och stillbildstagning och ta 12-MP-bilder, eller ta fram 8,29 megapixels stillbilder från 4k-videoinspelningar. Noterbart är dessutom att XC10 är utrustad med ett 10x-zoomobjektiv på motsvarande 27,3-273 mm med inbyggd bildstabiliseringsteknik.

Kameran kan spela in i 4k-upplösning enligt UHDTV-standarden (3 840 x 2 160) till ett internt CFast 2.0-kort i hastigheter på upp till 305 Mbit/s, eller i Full-HD-upplösning (1 920 x 1 080) till ett SD-kort med upp till 50 Mbit/s, med pro-standard 4:2:2-färgsampling.

CanonXC10-ovan-Wordpress

Precis som Cinema EOS-kamerorna erbjuder XC10 ISO-inställningar på upp till ISO 20 000. Det dynamiska omfånget i 12 steg ska dessutom ge livfulla detaljer både i skuggiga och skarpt belysta områden.

Med XC10 har Canon satsat på ett helt nytt designkoncept. Exempelvis möjliggör det roterande greppet många olika tagningsstilar. Det erbjuder bland annat åtkomst till viktiga reglage, bland annat en ring för manuell zoom och fokusering. Kameran har en 3-tums vinklingsbar och tryckkänslig LCD-skärm med hundra procents täckning och direktåtkomst till menysystemet genom en enkel uppsättning fyrvägsmarkörer. En luppsökare på LCD-skärmen ska dessutom ge en mer traditionell tagningsupplevelse.

XC10 erbjuder ett antal professionella standardcodecformat och inspelningslägen som gör att professionella videofilmare kan integrera kameran i befintliga produktionsutrustningar och arbetsflöden. Canons nya XF-AVC H.264-codec stöder inspelning både i 4k- och Full-HD-kvalitet, för integrering i branschstandardens ickelinjära redigeringssystem.

CanonXC10-bak-Wordpress

Videofilmare kan dessutom filma i 4k och därefter konvertera till Full-HD, för att skapa en slutprodukt med högre kvalitet och få en mer anpassningsbar redigeringsprocess.

Intervalltagning och ett antal inspelningslägen för Fast/Slow-motion, bland annat upp till 1200x Fast motion i 4k/Full-HD, och upp till 1/4x Slow motion i HD, ger ytterligare möjligheter.

XC10 är även WiFi-kompatibel, vilket gör att viktiga funktioner kan fjärrstyras via webbläsare, smartphone eller surfplatta.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.