Canon G12 håller greppet

Kompaktkameror 22 sep 2010
Canon PowerShot G12

Nu har Canon passat på att uppgradera företagets G-serie av avancerade kompakter, och den senaste kameran i den serien heter, inte helt otippat, G12.

Den klassiska hanteringen och kontrollen följer med från föregångarna, men PowerShot G12 innehåller även ett antal nyheter. Bland dessa noteras Canons HS-system och 720p HD-filmning. Dessutom har den en frontratt som ska ge ännu enklare hantering och bekväm manuell kontroll. PowerShot G12 är också kompatibel med en ny linsfilteradapter (tillval) som följer objektivet när du använder zoomen så att du får full täckning inom hela zoomintervallet.

PowerShot G12 är den första modellen i G-serien som är utrustad med Canons HS-system, som utgörs av en kombination av kamerans 10-megapixels CCD-sensor och DIGIC 4-processorn. HS-systemet gör det bland annat möjligt att fotografera med högre ISO-tal utan att bruset höjs alltför mycket – i alla fall om man får tro Canon.

Den särskilda ISO-ratten gör att du kan kontrollera ISO-nivån mer exakt, och justera värdet med 1/3 steg. Dessutom finns det en ny funktion för automatisk justering av ISO-nivå som gör att du kan ange det högsta ISO-värdet du vill använda under fotograferingen.

När det är riktigt mörkt kan du använda läget för svagt ljus och öka ISO-omfånget upp till ISO 12 800, så att du kan kontrollera ISO-nivå och vitbalans exakt och fånga stämningen i dunkla miljöer. Du kan också fånga snabba händelser eftersom det går att ta bilder i hastigheter upp till 4,2 bilder per sekund.

PowerShot G12 är utrustad med ett 5x optiskt zoomobjektiv på motsvarande 28-140 mm, och den optiska bildstabilisatorn ska enligt Canon göra att det går att ta bilder i mörker med slutartider som är cirka 4 steg längre än vad som normalt skulle krävas för skarpa bilder. I PowerShot G12 ingår också Canons hybridbildstabilisator som ska ge den optiska bildstabilisatorn bättre effekt vid makrofotografering. PowerShot G12 har en närgräns på 1 cm, och minsta rörelse i sidled av fotografen riskerar att förstöra bildkvaliteten och ge oskärpa om inte ett stativ används. Hybridbildstabilisatorn motverkar sådana rörelser, både förskjutningsrörelser och vinkelrörelser. Det är två typer av kameraskakningar som blir mer framträdande ju mer du förstorar bilden.

På baksidan återfinns den vinklingsbara 2,8-tumsskärmen. Eftersom den är vinklingsbar kan du ta bilder från många vinklar, till exempel i marknivå eller ovanför huvudet.

En sådan här kamera kräver en optisk sökare, och där är inte heller något förändrat. Sökaren erbjuder dioptrijustering så att du kan anpassa den efter din egen synskärpa. När du har tagit en bild kan du också utnyttja det nya RGB-histogrammet vid bildvisningen och snabbt kontrollera exponeringen i detalj.

Utöver fullständig manuell kontroll och en rad halvautomatiska metoder finns det numera en inställningsratt på framsidan, med vilken du kan göra olika inställningar. Du kan antingen välja frontratten eller multifunktionsratten (som går som en ring runt fyrvägskontrollen) som huvudkontroll för kameran, eller använda en kombination av dem. Frontratten kan till exempel ställas in för att styra bländaren i AV-läget medan multifunktionsratten styr vitbalansen och bildförhållandet. Eller så kan den användas separat med multifunktionsratten på baksidan avaktiverad så att inga inställningar ändras av misstag.

För proffs och avancerade amatörer finns också möjligheten att använda PowerShot G12 till att ta RAW-bilder och sedan använda det medföljande Canon-programmet Digital Photo Professional till att redigera bilderna.

Med PowerShot G12 fångar du enkelt rätt horisontlinje tack vare det nya elektroniska vattenpasset. Data från kamerans accelerationssensor indikeras på skärmen så att du kan se om kameran har rätt läge i förhållande till horisonten. Det här fungerar både lodrätt och vågrätt så att du alltid får rätt orientering i porträtt och landskap. Möjligheten att fotografera med bildförhållandena 3:2, 4:3, 1:1, 16:9 och 4:5 gör att du kan ta bilder som passar för motivet och för olika användningsområden.

PowerShot G12 är den första modellen i G-serien där du kan spela in 720p HD-film (24 b/s) med stereoljud. Du kan också använda miniatyrläget för film och få en helt ny dimension – inspelning med valbara låga bildfrekvenser som ger dramatiska filmer där allt ser ut som modeller. Tack vare den integrerade HDMI-porten som är CEC-kompatibel kan videofilm och stillbilder visas på HD-tv och styras direkt från en kompatibel HD-tv och fjärrkontroll.

Det nya fotograferingsläget för stort dynamiskt omfång gör det möjligt att ta bilder av motiv med starka kontraster och få dem att se ut som i verkligheten. PowerShot G12 placeras på ett stativ och tar tre olika exponeringar av samma motiv. Exponeringarna analyseras sedan och kombineras till en enda bild i kameran. Då fångas detaljerna i högdagrar och skuggor så att bilden blir mer lik det som fotografen själv ser.

Funktionen för i-Contrast-bearbetningen i PowerShot G12 innebär kontroll över korrigeringen av dynamiskt omfång som används i kameran för att förhindra överexponering av högdagrar, samtidigt som detaljerna i skuggpartier tas fram. Du kan ljusa upp skuggiga partier i en bild och lägga till skugga i de ljusaste så att detaljerna lyfts fram.

Ett nytt läge – följande autofokus – har lagts till i PowerShot G12. I det läget kan fotografer välja föremål från mitten av bilden, och låta kameran följa dem om de rör sig, eller om bilden komponeras om.

PowerShot G12 kan användas med en mängd tillbehör. Exempelvis kan du fästa den nya linsfilteradaptern FA-DC58B direkt på objektivringen så att du kan montera Canon-filter som är 58 mm i diameter, till exempel cirkulärt polariseringsfilter, ND-filtret (neutral densitet), skyddsfilter och UV-filter. FA-DC58B är gjord så att den rör sig med objektivet vid zoomning, för att förhindra vinjettering i zoomens vidvinkelläge och ger filtertäckning i hela zoomintervallet.

Kamerans blixtsko ger möjlighet att ansluta alla Canons EX Speedlite-blixtar, så att du både kan öka den tillgängliga blixtstyrkan och får möjlighet att använda extern blixt genom en förlängningskabel (OC-E3). På så sätt kan du skapa mer kreativ belysning och experimentera med olika ljustekniker.

Som tillbehör finns undervattenshus som ger skydd på djup ända ned till 40 meter, så att du kan ta bilder från havets botten.

Canon G12 kommer att säljas till ett rekommenderat pris på 5 800 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

1 kommentar

hemsida 22 apr 2011

Nice blog
Great post

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.