E-5 – ny proffsmodell från Olympus

Systemkameror 21 sep 2010
Olympus E5

Olympus E-3 börjar få några år på nacken, och därför passar det naturligtvis bra att efterföljaren nyligen lanserades. Den heter E-5, och har ett vädertätat, starkt och tåligt kamerahus som är byggt i en legering av magnesium och aluminium. I vädertätningen ingår dammtätning och vattenskydd från alla håll.

Four Thirds-standarden med Olympus Zuiko Pro- och Top Pro-optik ger ett förhållandevis kompakt kamerasystem, och den inbyggda dammreduceringen, sökaren med 100 procents bildtäckning och Live view är ytterligare funktioner som ingår i den nya kameran.

Utöver det kan nämnas att autofokussystemet arbetar med elva fokuspunkter, där samtliga är av korssensortyp. För den som vill fånga snabba skeenden kan det dessutom vara bra att känna till att kameran erbjuder en seriebildtagningshastighet på fem bilder/s.

Under skalet återfinns en uppgraderad TruPic V+-bildprocessor, och det kombineras med en High Speed Live MOS-sensor på 12,3 megapixlar. Vidare erbjuds en ljuskänslighet på upp till ISO 6400, inbyggd bildstabilisator i kamerahuset, ett inbyggt, komplett styrsystem för trådlösa blixtar, en multiexponeringsfunktion, stöd både för SD- och CompactFlash-kort, elektroniskt vattenpass med stödlinjer i sökaren, och tio elektroniska Artfilter.

Virtuell HDR (High Dynamic Range) är en av nyheterna i E-5, och med den funktionen kan du i en enda tagning skapa dramatiska bilder med detaljerad täckning i både ljusa och mörka partier av bilden. Möjligheten att arbeta med ett högre dynamiskt omfång ger helt nya möjligheter. Till skillnad mot föregångaren klarar E-5 även att filma i HD-kvalitet (720p, 30 bilder/s), och då erbjuds samma kreativa möjligheter som när du tar stillbilder. För bästa ljud utnyttjar du med fördel kamerans separata kontakt för extern stereomikrofon.

På baksidan återfinns en vrid- och vinklingsbar LCD-skärm på 3 tum (920 000 pixlar), och enligt Olympus ska ett logiskt användargränssnitt med information som du skräddarsyr efter dina önskemål göra att du snabbt blir kompis med E-5.

Olympus E-5 kommer att börja säljas under oktober månad, och då till ett rekommenderat pris på 18 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.