CANON EF 100-400 MM – ZOOM FÖR SPORT- OCH NATUR

Objektiv 12 Nov 2014

Nu har Canon lanserat efterföljaren till zoomobjektivet EF 100-400 mm f/4,5-5,6L IS USM, och nykomlingen erbjuder bland annat Canons nya ASC-beläggning, tre bildstabiliseringslägen, och ett inbyggt stativfäste

Canon EF 100-400 mm f/4,5-5,6L IS II USM

Canon har precis lanserat EF 100-400 mm f/4,5-5,6L IS II USM, vilket är ett zoomobjektiv i företagets L-serie. Målgruppen är i första hand sport- och naturfotografer, men nykomlingen bör passa alla som behöver komma närmare motiv på längre avstånd. Som efterföljare till telezoomen EF 100-400 mm f/4,5-5,6L IS USM har den nya modellen uppgraderats för att ge förbättrad bildkvalitet och fler användningsmöjligheter. Bland annat är objektivets optiska uppbyggnad omarbetad och har nu en förbättrad optisk bildstabilisator i fyra steg, som minskar effekterna av de kameraskakningar som uppstår vid fotografering på längre avstånd. Tre bildstabiliseringslägen har skräddarsytts för de mest vanliga tagningsförhållandena, samtidigt som Canons ringformade ultraljudsmotor ska ge snabb och tyst autofokusering.

Objektivet har en konstruktion med 21 linser bestående av en kombination av fluorit- och UD-superglas, och för första gången i EF-serien används nu Canons nya ASC-beläggning (Air Sphere Coating). Det är en antireflexbeläggning som består av nanopartiklar av luftfickor som skapar ett skikt med mycket lågt brytningsindex för att minska reflexer och ljusslöjor.

Efter omfattande feedback från fotografer som använder Canons kameror har objektivets design nu uppgraderats, inklusive den traditionella vridbara zoommekanismen i enlighet med andra EF-zoomar. Med den nya mekanismen justerar man zoomens vridmoment via en speciell ring för att kunna zooma och få möjlighet att låsa zoomen på önskad brännvidd, vilket förhindrar att bildkompositionen ändras när man oavsiktligt vidrör zoomen.

Objektivets stativfäste är nu inbyggt, och stativfoten kan, om så behövs, tas bort, vilket minskar objektivets storlek. Med det nya motljusskyddet ET-83D kan polarisationsfilter roteras utan att skyddet måste tas bort.

Det nya objektivet har en damm- och vattenavvisande konstruktion för att klara extrema miljöer, och erbjuder dessutom fluorinebeläggning på linsernas främre och bakre element, så att smuts inte fastnar lika lätt och påverkar bildkvaliteten.

Canon EF 100-400 mm f/4,5-5,6L IS II USM börjar säljas i december till ett cirkapris på 24 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.