BÖRJA TA ISÄR

Teknik 14 sep 2015

Ta sönder din utrustning

BörjaTaIsar-Wordpress

Känner du dit lite uttråkad efter vinterns festligheter? Varför inte följa Todd McLellans idé och ta sönder en gammal kamera och sedan fotografera den? ”Jag hade en samling prylar i flera år som jag hade hittat liggandes på gator eller i second hand-butiker”, förklarar han. ”Jag ville dokumentera dem på ett sätt som gjorde dem rättvisa, och ett standardporträtt räckte inte till. Jag älskar att se hur saker fungerar.”

Todd förklarar att det inte är ett jobb för den otålige. ”Fotograferingarna tar i genomsnitt tre dagar – och nästan halva tiden går åt till att ta isär kameran och halva tiden till att lägga ut bitarna och fotografera. Jag brukar bara sätta igång och inte titta i manualer hur jag ska ta isär sakerna. Det är så du lär dig vad varje del gör. Du kan inte bara systematiskt ta isär den: du måste förstå hur den fungerar. Det fungerar inte lika bra med nyare teknik eftersom allt i dem göms i elektroniska kretsar.”
www.toddmclellan.com

Sätt igång

  • Du kan använda olika former av inomhusbelysning, men Todd använder utrustning från Broncolor. ”Det snabba Scoropaketet ger mig den följdriktighet och hastighet som jag behöver för att fånga fallande bitar (i vissa andra bilder). Jag började med ett Hasselblad ELD-hus med ett 80 mm-objektiv och bakstycket Phase P45. Jag har sedan dess gått vidare till Hasselblad H5D.”
  • När du har tagit isär något och tagit dina bilder kan du även få bra effekter i efter­behandlingen. Testa en svartvit konvertering, eller delad toning.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.