TA EN NY TITT PÅ GLAS

Teknik 3 apr 2014

Använd datorskärmen för att skapa bländande abstrakt konst

TaEnNyTittPaGlas-Wordpress

Du må älska eller hata dem, men datorskärmar är en nödvändig del av digital fotografering. Men har du testat att använda skärmen som ett ljussättningstillbehör och inte bara för att använda Lightroom? Ursula Abresch använde sin iMac på 27 tum som en bakgrund i de här bilderna och det färgglada ljuset förvandlade glasmotiv till vackra abstrakter.

”På skärmen visar jag bilder (mina egna, bortsett från i vissa äldre bilder där jag använde skärmsläckare) i fullskärm för att få en bakgrund/reflektion”, avslöjar Ursula. “Jag arbetar i ett svagt upplyst, nästan mörkt, rum, ställer glaset på en svart piedestal framför skärmen och använder ibland en vit reflexskärm på samma sida som kameran för att kasta tillbaka ljus från skärmen mot motivet. Jag låser fast kameran på ett stativ och använder manuell fokusering, långa slutartider och olika bländare för att få rätt utseende och öppnar sedan slutaren med en fjärrutlösare.”

”En av utmaningarna med den här tekniken är att se till att motiven är fläckfria genom hela fotograferingen. När jag flyttar ett motiv försöker jag att inte röra det, utan flyttar istället piedestalen. Om jag måste röra glaset använder jag en mikrofibertrasa, men i slutändan är det svårt att undvika damm och annan smuts.”

Den stora utmaningen är att hålla bilderna originella och inte göra samma sak hela tiden. Det hade varit enkelt att komma på en idé och repetera den i olika färgarrangemang, men det är inte intressant för mig.

Sätt igång

• Leta efter glasföremål som saknar felaktigheter, särskilt luftbubblor: ”Dessa syns kanske inte från början, men är uppenbara i närbilder.”

• För exakt manuell fokusering ska du använda förstoringsfunktionen i kamerans Live View-läge.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.