BLI INSPIRERAD AV SALT OCH SILVER

Teknik 16 jan 2016

Skapa nya versioner av sällsynta bilder

BliInspireradAvSaltochSilver-UtvaldWilliam Fox Talbot var pionjären bakom salt- och silverprocessen, där han blötlade papper i en vanlig saltlösning innan han lät det torka och sedan applicerade ett silvernitrat för att göra det känsligt för ljus. Få bilder skapade med den här tekniken finns kvar från den här tiden på grund av den bräckliga processen, men det är fortfarande möjligt att skapa en saltframkallning själv från ett digitalt negativ. För att göra det behöver du ett ark syrafritt akvarellpapper, lite rent salt (inte bordssalt, men havssalt går bra), och silvernitrat. För att exponera bilden lägger du bara ut den i solljuset. Saltbilder har en matt ton och en rödbrun ton.

En video på youtube guidar dig genom processen, och du hittar den på www.bit.ly/dc164salt.

Sätt igång

• Du kan köpa färdiga framkallningskit med allt du behöver från engelska Fotospeed som levererar till Sverige via www.fotospeed.com. Sök sedan på Salt printing.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.