Missa inte att se fotoutställningen med bilder av Esko Männikkö på Göteborgs Konstmuseum. Utställningen pågår mellan den 6 februari och 8 maj

Den finländske fotografen Esko Männikkö har varit en central gestalt inom nordisk fotografi sedan tidigt 1990-tal. Mest kända är hans färgfotografier av ungkarlar i norra Finlands glesbygd. Kännetecknande för konstnärskapet är balansgången mellan poesi, humor och allvar, mellan dokumentärt och konceptuellt. För första gången visas nu en större retrospektiv som visar på bredden av hans fotografiska arbete.
Utställningen har titeln ”Time Flies”, och ett tema som ofta återkommer hos Esko Männikkö är just tidens gång och det mänskliga tillståndet.
Många olika element förenas i Männikkös bildvärld. Å ena sidan finns redan från början – under det tidiga 1980-talet – en stark förankring i saklig dokumentärfotografisk praktik, med lyhördhet för både utanförskap och vardagens valörer. Konstnärskapet framstår sedan som alltmer politiskt engagerat, med ett flertal fördjupningar som t ex i projekten ”100 % Cashmere” (2003), som handlar om textilproduktion, eller ”Mexas” (1999) som tar avstamp i komplexa frågor kring migration, arbete och etnicitet i södra USA. Samtidigt finns en poetisk dimension och ett personligt bildspråk som slår upp dörrar mot konsthistorien, och skapar oväntade samband i tid och rum.
– Det är mycket glädjande att kunna visa en omfattande utställning med Esko Männikkö på Göteborgs konstmuseum, säger intendent Johan Sjöström. Totalt visas runt 250 verk från 1980-talet till idag. Det internationella intresset har varit stort och efter uppmärksammade visningar på Helsingfors Konsthall och Huis Marseilles i Amsterdam är vi den enda svenska institution som visar utställningen.
En rikt illustrerad katalog åtföljer utställningen, med nyskrivna texter av den finländska skribenten Maija Koskinen och den brittiska fotografiprofessorn Liz Wells.
Esko Männikkö (f 1959 i Pudasjärvi) bor och arbetar i Uleåborg. Han har haft ett stort antal separatutställningar och grupputställningar, inte minst utanför Norden. Hans fotografier finns i Göteborgs konstmuseums samling och i många betydelsefulla internationella samlingar. Under åren har han belönats med ett antal ansedda priser, bl.a. internationella fotopriset Deutsche Börse Photography Prize (2008).