SKAPA ETT EGET OLJIGT MÄSTERVERK

Teknik 20 okt 2014

Blanda olja och vatten för att skapa abstrakta mönster och former

SkapaEttEgetOljigtMasterverk1-Wordpress

Den här typen av enkel, lavalampsliknande bild håller snabbt på att bli en klassiker i makrofotografens hemmastudio. Allt som krävs är en glasskål vatten, ett par droppar matlagningsolja och en färgglad bakgrund. ”Jag använder en Canon 7D med ett makroobjektiv på 60 mm f/2,0 från Tamron och makroblixten Canon MT-24EX med tvillinghuvud,” säger närbildsspecialisen Mandy Disher. ”Ett makroobjektiv är perfekt för olje- och vattenbilder, men en vanlig extern blixt med diffusorer producerar också bra resultat”.

”Det är viktigt att objektivet placeras rakt över vattenytan för att du ska få jämn skärpa. Man blir besviken när en bra komposition förstörs av oskarpa bilder, vilket orsakas av att objektivet inte ligger parallellt med vattnet.

SkapaEttEgetOljigtMasterverk2-Wordpress

”Jag använder en glasbehållare och fyller den med ungefär 7-10 cm vatten. Därefter lägger jag till en liten droppe diskmedel och rör runt försiktigt för att bryta upp oljan i mindre kulor. Till sist häller jag i en sked olja.”

”Bunken vilar på en glasskiva som ligger över två staplar med CD-skivor, vilket skapar ett hål mellan bordsskivan och glaset. Det låter mig ändra bakgrunden utan att störa oljan och vattnet. Jag använder färgade papper som bakgrund, och har även experimenterat med glasstenar, pärlor och ädelstenar.”

Sätt igång

• Fokusera manuellt på vattenytan – Live View kan vara till stor hjälp.

• Ställ in exponeringen manuellt. Använd bländare f/8 eller f/11 med en slutartid på 1/60 sek om du använder blixt. Håll ISO-värdet på 200 eller lägre.

• Ta bilden med en fjärrutlösare.

• Få mer inspiration här

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.