Bemästra motljus

Teknik 15 sep 2013

Lägg till en vacker glöd i utomhusporträtt

BemastraMotljus-Wordpress

Ibland kan det vara svårt att hitta möjlighet till att experimentera med starkt, naturligt motljus. Thom Bartley använde motljus och linsöverstrålning som en medveten del i den här kompositionen. ”Jag väntade på perfekt höjd på solen så att jag och modellen kunde ställa oss där jag kunde använda effekten till max.”

”På grund av det starka motljuset var exponeringen på modellens ansikte till en början för mörk. Jag fick reducera slutartiden vilket även ökade effekten på linsöverstrålningen. Jag tog ett antal testbilder med olika exponeringar tills jag hittade rätt, och började sedan fota.”

Placera dig så att modellen blockerar det mesta av ljuset, och lås kamerans fokus på ansiktet. Byt sedan position för att variera hur mycket av solen som syns i bild, och ta många bilder medan du håller på.

Sätt igång

• Fota i RAW för att få mer flexibilitet när du finjusterar exponeringen och vitbalansen.

• Använd Bländarförval för att få till de första exponeringsinställningarna och överför sedan dessa till manuellt läge.

• Använd stora bländare och standardobjektiv.

• Du är intelligent, så vi behöver inte säga åt dig att inte rikta kameran mot solen. Så det kommer vi inte göra. Men låt bli!

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.