VAR SJÄLV MED I BILDEN

Teknik 30 aug 2014

Starta ett fotoprojekt som du kommer vilja avsluta

VarSjalvMedIBilden-Wordpress

Många fotografer går till sig själva för nya motiv, och nu är fantasifull redigering och manipulering av självporträtt snarare en norm än ett undantag. Under det kreativa varumärket Miss Aniela har Natalie Dybiz visat vägen för den här stilen under senare år, men om du tar en titt på Flickr så kommer du hitta flera samlingar av surrealistiska självporträtt.

Ta till exempel den här bilden av den kanadensiska fotografen och retuschören Shawn Val Daele. Den visar hur de enklaste koncepten ofta är de mest effektiva när de utförs på ett bra sätt. Allt som behövdes här var en tom vägg, någon som svävar (alltså ett vältajmat hopp), och en tydlig vision av hur alla elementen ska sättas ihop i den färdiga bilden.

Att komma på idén till att börja med var mer av en utmaning än efterbehandlingsarbetet.  Lägg lite tid på att titta på de fantastiska bilderna tagna av självporträttsspecialister som Joel Robinson (www.flickr.com/photos/joel_r), och Kyle Thompson (www.kylethompsonphotography.com), men influeras inte för mycket – fotografering är en personlig sak, och du vill trots allt att bilderna ska innehålla din egna, karakteristiska röst.

Sätt igång

• Fota i RAW. Genom att behålla rena original kan du gå tillbaka till bilderna och testa nya behandlingar i Photoshop allt eftersom du blir bättre.

• Se till att du håller utkik efter användbar rekvisita när du är på språng: du hittar kanske något du kan bygga upp en serie bilder kring.

• När det gäller både fokusering och exponering är det värt att arbeta manuellt. Det låter dig ställa in allt innan du använder kamerans självutlösare för att själv kunna vara med i bilden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.