ÅRETS AMATÖRBILD PÅ FOTOMÄSSAN

Aktuellt 14 Nov 2014

I år kommer vem som helst att kunna bli vinnare av priset ”Årets Bild”. På Fotomässan den 21-23 november på Stockholmsmässan i Älvsjö kommer Årets Bild utse ”Årets Amatörbild”, som senare kvalar sig vidare till den professionella tävlingen Årets Bild

AretsBild-Wordpress

Årets Bild Sverige arrangerar tillsammans med Fotomässan för första gången Årets Amatörbild, där endast amatörer får delta. Juryn utser en vinnare i varje klass varje månad. Dessa kvalificerar sig sedan vidare till den stora finalen där vinnarna av varje klass för Året Bild ”amatörtävling” presenteras. I år kan man tävla i följande klasser: natur, porträtt, sport, bilder tagna med telefon och vardagsliv.

Ola Axman, ansvarig för Årets Bild berättar att juryn fått in över 2000 bidrag. Av dessa har 51 delfinalsvinnare gått vidare till den stora finalen som kommer att hållas på Fotomässan den 21 november. Av dessa blir fem personer årsvinnare i de fem olika klasserna, och en bild från hela tävlingsåret kommer att bli utvald till Årets Bild Amatör, och den vinnaren har sedan möjlighet att kvala in till Årets Bild-tävlingen för proffs.

– Det finns så många duktiga amatörfotografer idag. Vi menar att vem som helst ska kunna ta Årets Bild, och vi vill ge dem den möjligheten. Det är ett sätt att upprätthålla kvalitet på bilder, säger Ola Axman som är ansvarig för Årets Bild.

Juryn utgår i sina bedömningar efter estetik, budskap och teknik, och grundregeln är att innehållet i bilden inte får ändras. Ola Axman menar att man skulle kunna se tävlingen som en förberedande tävling inför Årets Bild för professionella fotografer.

Tävlingen kommer att presenteras under fredagen den 21 november av fotograf Jens Léstrade. Vinnaren får ett pris från Nikon värt runt 30 000 kr.

Seminarieprogram

Fotomässan bjuder även på ett digert seminarieprogram. Några av guldkornen är:

• Äventyrsfotografering i kyla, blåst och snö. 

Hur är det att ta bilder extrem kyla? Vilken utrustning är att föredra när du klättrar i berg eller åker skidor off-pist? Kyla, snö och blåst ställer stora krav på hanteringen av kameran. I det här seminariet ger den rutinerade äventyrsfotografen Fredrik Schenholm dig värdefulla tips och råd om hur du ska göra för att lyckas bättre med dina vintersportbilder.

• Foto. Närhet i bild och hjärta. Kärleksfulla porträtt av par.

I det här seminariet visar familjefotograf Juliana Wiklund hur du med hjälp av lekar och aktiviteter lockar fram äkta känslor även hos de blygaste kunderna.

• Låt ljuset bli din bästa vän. 

Fotograf David Brohede ger teoretiska och praktiska exempel på ljussättning och teknik som gör dig till vän med ljuset, vilket genererar bättre bilder. Seminariet arrangeras av Moderskeppet, som erbjuder utbildningar inom foto.

• Kom igång med konsertfoto.

Fotograf och grundare av bildbyrån Rockfoto Emma Svensson berättar om vad man ska tänka på när man tar bilder på konserter. Konsertfotograferna är nästan alltid placerad i fotodiket på en konsert, mellan publiken och artisten. Det här är ett seminarium för dig som vill lära sig mer om konsertfoto.

• Metoder för kreativt bildberättande. 

Fotografen Jenny Jacobsson visar hur du kan använda dig av övningar för att skapa dina egna kreativa historier och komma fram till en bildidé. Hur du planerar kläder, ljus, färger, plats, och slutligen bildbehandlingen för att förändra eller förstärka en historia.

• Kontinent. 

Vad är det som driver en fotograf att lämna tryggheten för att ta sig ut och skildra omvärlden? Detta samtidigt som fotografer som arbetar med humanitära reportage allt oftare blir måltavlor. Kontinent fungerar idag som en gemensam plattform för bildjournalister. En mötesplats där fotografer samlas och hjälper varandra att utvecklas i sitt arbete. I samband med presentationen av Kontinent så visas en film om fotografen och Kontinentmedlemmen Niclas Hammarströms reportagearbete i Syrien.

För mer information besök www.fotomassan.se

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.