ANVÄND ZOOMEN FÖR ATT FOTA NATTLANDSKAP

Teknik 27 mar 2014

Ge dina stjärnspår en twist. Eller förresten, glöm det – zooma istället!

AnvandZoomenForAttFotaNattlandskap-Wordpress

Klara vinterhimlar erbjuder några av de bästa förhållandena för att fota stjärnspår, eftersom stjärnorna ser starkare ut än vid andra tidpunkter på året. När du har gjort de traditionella långa exponeringarna av ljusspår, varför då inte testa något mer utmanande, som den här fantastiska stjärnzoomen tagen av Lincoln Harrison?

Photoshop användes för att sätta ­samman bilden, men effekten producerades i kameran genom att helt enkelt ­zooma objektivet medan du exponerar efter himlen. Vi säger “helt enkelt”, men det finns ett trick för att uppnå fantastiska resultat vilket vi återkommer till senare.

”Himlen utgörs av fyra eller fem inzoomade bilder från olika delar av himlen (för att få mer spår än från en enda bild), vilka sean satts ihop med hjälp av blandnings-
läget Ljusa upp i Photoshop”, säger Lincoln. “Bakgrundsbilden kombineras sedan med förgrundsbilden med hjälp av en kontrastmask.”

Lincoln avslöjar att det kräver lite mer precision än normalt när det gäller att skapa zoomeffekt för den här typen av bild: “Jag ställde in slutartiden på 30 sekunder och ofokuserade objektivet en aning innan jag påbörjade exponeringen. Efter ungefär fem sekunder börjar jag vrida på zoomringen (och zoomar ut) och fokuserar även samtidigt objektivet till skarp fokus igen. Ofokuser­ingen får ena änden av stjärn­spåret att se tjockare ut, vilket ger intrycket av att ­stjärnorna rör sig bort från mitten av bilden.”

Den största utmaningen är att hålla kameran stadig. Jag använde ett stativ från Gitzo 3-serien, vilket är väldigt stabilt, men det är ändå svårt att få till. Det kan också vara svårt att få fokusen och zoomhastigheten rätt. Normalt repeterar jag processen ungefär 50 gånger för att få fyra eller fem lyckade bilder.”

Sätt igång

• Se till att kamerans batteri är fulladdat, och ta med ett extra om du kan; kombina­tionen av låga temperaturer och att konstant kontrol­lera resultaten på skärmen kommer snart få batteriet att ta slut.

• Välj det manuella exponeringsläget och ställ in slutartiden på 30 sekunder. Justera ISO:n och bländaren för att få ljusare eller mörkare resultat.

• Om zoomspåren inte är raka så är det troligt att stativet inte är tillräckligt stadigt (kontrollera att lederna är hårt spända). Undvik även att lägga för mycket tyngd på objektivet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.