Med kameran i tunnelbanan

Teknik 6 mar 2013

Ta med kameran ner i tunnelbanan

Tunnelbana3-WordpressBild: Aaron Yeoman

Om du är på besök i London, eller någon annan stad med tunnelbana ska du stanna upp ett tag och verkligen titta på arkitekturen i tunnelbanan. Allt du behöver är ett objektiv som du kan öppna upp stort, och ett exponeringsläge som inte triggar igång kamerans inbyggda blixt

”I London är blixtfotografering förbjudet, eftersom det kan distrahera förarna”, säger fotografen Aaron Yeoman. ”Inte heller stativ är tillåtna, så du måste fota handhållet. De flesta stationer är ganska mörka, så du måste öka ISO:n på din kamera. Jag försöker hitta den lägsta nivå som ger mig skarpa bilder med minimalt med brus. Det är inte alltid helt lätt och jag märker ibland att en eller två av mina bilder är oskarpa när jag kommer hem.”

Tunnelbana1-Wordpress

Bild: Aaron Yeoman

”En annan utmaning, för min fotograferingsstil i alla fall, är att försöka få till bilder utan människor i. Ibland är det omöjligt att ta den här typen av bild, eftersom oberoende av tid på dagen finns det alltid folk som använder tunnelbanan. Men sena morgnar till sen eftermiddag (innan rusningen) är vanligtvis lugnast.”

”När det kommer till att välja objektiv är det bättre ju vidare det är, eftersom du då kan fånga en fantastisk bredd av gångar, tunnlar och långa rulltrappor. Jag använder sällan något annat än ett Sigma 10-20 mm och ett Samyang  8 mm fisheye, vilka sitter på en Sony A77. Den är fäst i en kamerarem, vilket låter mig ha kameran hängandes på höften så jag snabbt kommer åt den.”

Tunnelbana2-Wordpress

Bild: Aaron Yeoman

Sätt igång

  • Lämna stativet och blixten hemma och var beredd på att öka ISO-talet.
  • Använd ett vidvinkelobjektiv och en bländare på mellan f/8 och f/13 för att hålla det mesta i fokus.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.