Matbilder kan göra mer än reta aptiten
Är det inte tillräckligt spännande att fota sommarens grillfester? Varför inte testa andra typer av matfotografering? – till exempel att fota mat som växer eller förbereds.
2014 års vinnare av tävlingen Pink Lady Food Photographer of the Year, Tessa Bunney, vann det prestigefulla priset med en dokumentärbild av en kvinna i Hanoi som förbereder nudlar.
Tessa har arbetat som bildjournalist med inriktning på dokumentärfotografering i sydöstra Asien ett tag, men du behöver inte åka så långt för att ta tankeväckande bilder. ”Du kan arbeta med små lokala matproducenter och bönder”, förklarar Tessa. ”Jag ville återkoppla till maten vi äter med en kultur, landskap och ett sätt att leva.”
Sätt igång
- Om du diskuterar med matproducenten om hens liv så kommer du se på mat på ett annat sätt – och ändra ditt sätt att fotografera.
- Även i ett stökigt kök ska du försöka hålla bakgrunden så ren som möjligt och isolera ditt motiv med en stor bländare eller ett långt objektiv.
- Ställ in en tillräckligt kort slutartid för att fånga händelserna – använd alltid högre ISO-tal vid behov.