Canon EOS 6D

Systemkameror 8 feb 2013

Canon EOS 6D är på många sätt Canons första riktiga digitala fullformatskamera för entusiaster. Det baseras på att designen och hanteringen ligger mycket närmare APS-C-kameran 60D, som ligger något lägre i Canons nuvarande serie än 5D Mark III och 7D som ligge högre upp i Canons serie.

CanonEOS6D-fram-Wordpress

Fast den kanske inte har riktigt lika imponerande specifikationer som 5D Mark III och 7D har Canon gett 6D Wi-Fi och GPS-teknik, vilket är debut i spegelreflexsammanhang. De här funktionerna är väldigt behändiga för att registrera din plats och ta trådlös kontroll över din kamera, eller direkt ladda upp bilder på Facebook, utan att du behöver bära med dig sladdar i väskan.

Men är 6D ett förståndigt val för budgetmedvetna entusiastfotografer som vill ta steget upp till fullformats-fotografering, eller gör de nedskurna specifikationerna att de kommer känna att något saknas?

Funktioner

På insidan av 6D finns en fullformats CMOS-sensor med 20,2 miljoner pixlar, vilken kombinerat med DIGIC 5-processorn ger ett normalt ISO-omfång på ISO 100-25 600. Det här omfånget passar bra för landskaps-
fotografer och för fotografering i svagt ljus, men det kan utökas till ISO50-102 400 om det skulle behövas.

Förvirrande nog har Canon 6D totalt 11 autofokuspunkter, två mer än än 60D under den, men medan 60D har nio stycken av korstyp har 6D bara en – den mittersta. Det innebär inte att AF-systemet är helt borträknat, eftersom det erbjuder avancerade funktioner som även återfinns i 5D Mark III. De låter dig justera spårningskänsligheten och spårning av accelererande eller bromsande motiv, vilket är väldigt användbart när du fotar rörliga motiv.

Med 4,5 bilder per sekund (bps), är 6D:s maximala hastighet i kontinuerligt fotograferingsläge långsammare än 5,3 bps, som gäller för 60D. Även med 60D:s 2 MP lägre upplösning verkar det konstigt, eftersom den också har den äldre DIGIC 4-processorn.

En annan viktig skillnad mellan 6D och 60D är, så klart den att APS-C-modellen har en vridbar skärm. Inom andra områden är dock skärmarna desamma: båda kamerorna är på tre tum med 1,040 000 punkter.

Det är också värt att påpeka att Canon erbjuder en gratisapp, som gör det möjligt att använda smartphones och surfplattor som sökare och styrenheter via Wi-Fi, så många användare kommer inte att vara särskilt bekymrade över avsaknaden av vridbar skärm.

Det är möjligt att filma i full-HD-upplösning, men precis som hos 7D och 60D finns det ingen port för hörlurar för övervakning av ljudet. Men klickar du på kamerans info-knapp när du filmar i Movie Live View, växlar kameran till infoskärmarna och tillbaka. En av dessa inkluderar en visuell ljudmätare, som gör det möjligt att visuellt övervaka ljudnivåerna när du spelar in, samt göra manuella justeringar.

Canon eos 6d camera

konstruktion och hantering

Trots att 6D väger ungefär detsamma som 60D är den en halvcentimeter högre och lite mindre på djupet, vilket innebär att greppet är djupare. Det gör en överraskande stor skillnad för hanteringen och gör greppet mer greppbart.

En genomtänkt placering av knapparna ger snabb åtkomst till många av kamerans huvudfunktioner, och inställningarna kan ändras snabbt, men en spartan sökarskärm innebär att det ofta är nödvändigt att flytta kameran från ögat medan du gör det.

Navigeringskontrollen på baksidan har samma funktionalitet som hos 60D, med en roterande yttre ring för att justera inställningar som bländare eller slutartid, en platta i mitten för att navigera i menyer och en inre set-knapp för att bekräfta ändringarna. Dess position är perfekt när du förhandsgranskar bilder och ändrar inställningar samt när du fotar med kameran uppe vid ögat, eftersom den är enkel att nå med tummen.

Vi gillar också att bilderna kan förstoras genom att man klickar på knappen till vänster om Snabbmenyknappen, och sedan roterar den främre kontrollratten, istället för att använda de två zoom-knapparna som finns uppe till höger på 60D och 7D.

Canons menyer har utökats, och 6D innehåller ett stort antal alternativ. Till den början känns de 15 skärmarna som lite mycket, men det beror på att Canon inte gillar rullande skärmar, och istället välja en hel lista med alternativ under varje menyflik. Det gör det mycket enklare att hitta den funktion du letar efter.

Precis som hos andra Canon EOS-modeller är den sista menyfliken en Min Meny-skärm. Det är där du kan placera alla dina vanligen använda funktioner – vi använde den för att komma åt kamerans egna vitbalans, bildkvalitet, spegellås och betygsättningskontroller.

Canon eos 6d camera

Prestanda

Med 11 AF-punkter grupperade runt mitten av bilden finns det en del att välja mellan, men det är bara den i mitten som är av korstyp. Det innebär att trots att kameran kan fokusera snabbt när de yttre punkterna används så kan den inte spåra rörliga motiv lika bra när mittenpunkten är aktiverad. När vi fotograferade rådjur lyckades vi i nästan 100% av fallen när vi använde mittenpunkten, men många av bilderna behövde beskäras i efterhand för att bättra på kompositionen.

Som både 60D och 7D använder 6D 63-zons iFCL-mätning. Som vi har sett med tidigare EOS-hus är det här systemet extremt exakt, och tar hänsyn till fokuspunkter, färger i bilden och mängden tillgängligt ljus. I praktiken fungerar det bra, men i situationer med hög kontrast krävs det ibland lite positiv eller negativ exponeringskompensation, beroende på objektet under den aktiva autofokuspunkten.

Att fotografera vilda djur mot en klar himmel i relativt svagt ljus testade verkligen ljusmätaren, men trots att lite positiv exponeringskompensation fick användas för att lyfta fram de mörka detaljerna, visade kamerans iFCL-system återigen att det kan läsa av en scen och motivet bra för att ta bilden vi var ute efter.

6D:s färgåtergivning är utmärkt, och den lägger till en aning, men inte för mycket, värme till bilderna. Det gör att JPEG-bilder är behagliga att titta på direkt från kameran. Som en extra hjälp är skärmens bild av resultatet exakt, vilket direkt låter dig se om du har fångat bilden du vill ha.

Under den här delen av testet fotade vi landskap från gryning till skymning, i de olika ljusnivåerna och både ljusmätningen och det automatiska vitbalanseringssystemet gjorde bra ifrån sig. Det fanns inga situationer där mer än en liten justering av exponeringskompensationen behövdes.

Vitbalansen skötte sig korrekt rakt igenom, och även i det svaga ljuset när solen gick ner återgav kameran klara färger med bra livfullhet.

Det finns inga synliga tecken på brus vid de lägre känsligheterna. Vid ISO 800 finns en liten mängd luminansbrus, men det är först vid ISO
25 600 som färgbrus kan upptäckas, och även då är problemet obetydligt. Däremot är uppmjukningen av detaljer för att bekämpa brus i JPEG-filer märkbar, och trots att bruset besegras förloras vissa detaljer, men bilderna är fortfarande användbara.

Det är ganska stor skillnad i utseende mellan JPEG-, och RAW-filer och Canon har gjort ett riktigt bra jobb med JPEG-bearbetningen – de bilderna är behagliga direkt frn kameran. Våra labbtester avslöjar att JPEG-bilderna från 6D har ett relativt genomsnittligt dynamiskt omfång, men bilderna har bra kontrast och starka färger. RAW-bilderna, i jämförelse, innehåller runt två extra steg av skugg- och högdagerdetaljer som kan tas fram i efterredigeringen.

Vårt omdöme

Då några proffsfunktioner tagits bort, har du en kamera som uppfyller entusiasternas behov. Fullformatssensorn fångar bilder med rika färger och toner, och JPEG-bilder som direkt från kameran endast behöver små justeringar, om ens det. RAW-filer innehåller mycket detaljer och deras dynamiska omfång låter dig ta fram skuggor och högdagrar med minimalt med brus som resultat.

Trots att fokushastigheten överlag är långsammare än de hos 7D är den inte långsam, och den mittersta AF-punkten låser på målet och hittar fokus bra, även i svagt ljus. Autofokusen är inte långsam utanför mittenpunkten och trots att punkterna är grupperade tajt runt mitten av bilden, erbjuds en viss flexibilitet.

Det hade varit trevligt att kunna anpassa viktningen som iFCL-systemet ger motivets ljusintensitet under den aktiva AF-punktens, eftersom det kan spela stor roll i bilder med hög kontrast. I vissa fall verkar ljusmätningssystemet arbeta mer som Centrumvägd mätning än Evaluerande.

Allt som allt är 6D ett fantastiskt val för entusiasten som letar efter en fullformatskamera. Den målgruppen får i princip allt de behöver, och lite till. Det kan ta lite tid att komma underfund med finesserna hos kamerans AF-system, och du måste komma ihåg lite av grunderna inom ljusmätning när du använder det evaluerande iFCL-systemet till motiv med höga kontrasterö. Men du kommer garanterat uppskatta slutresultatet.

 

 

(Läs det kompletta testet i DigitalFoto 4-2013)

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.