X Vario – ny superkompakt från Leica

Nyheter 12 jun 2013

Efter veckor av tung ryktesspridning så lanserade då Leica sin nya kamera. Det visades sig vara en liten kompaktkamera utrustad med ett Leica Vario Elmar 18-46 mm f/3,5-6,4 ASPH-objektiv

Leica X Vario

Nykomlingen är tillverkad av Leica i Tyskland och innehåller en CMOS-sensor i APS-C-storlek på 16,5 megapixlar, ett Leica Elmar 2,5x zoomobjektiv på motsvarande 28-70 mm, och klarar att filma i Full-HD-upplösning. Vidare erbjuds ett ISO-omfång på 100-12500 ISO, en möjlighet att fotografera i RAW-format (DNG), slutarhastigheter på mellan 30-1/2000 sekund, inbyggd blixt, samt en seriebildshastighet på maximalt 5 bps.

Kamerans filmfunktion erbjuder filmning i Full-HD-upplösning (1080p) i hastigheten 30 bilder per sekund, och filmerna sparas i MP4-formatet. Intressant i det sammanhanget är kamerans integrerade vindbrusfilter, vilket ska garantera kristallklart ljud enligt Leica. Ljudet spelas in med en stereomikrofon.

Vad gäller materialval och design så har Leicas nya minsting ärvt massor från M-systemet. Bland annat är kameran tillverkad i aluminium med ett grepp med läderdetaljer.

Leica X Vario är en avancerad kompaktkamera och erbjuder därför möjlighet till manuella inställningar. På ovansidan sitter exempelvis dedikerade rattar för inställning av slutarhastighet och bländare.

På baksidan sitter en 3-tumsskärm med en upplösning på 920 000 pixlar, vilken du använder för att ta bilder. Elektronisk sökare saknas. En sådan får köpas till som extra tillbehör i form av den vinklingsbara (90 grader) Leica EVF 2 Viso-Flex, vilken erbjuder en upplösning på 1,4 megapixlar.

Övriga tillbehör som kan nämnas är ett handgrepp som gör det möjligt att fotografera med en hand, plus att det ska ge ett bättre grepp, fingeröglor i olika storlekar, motljusskydd och blixten Leica SF 24 D. Den sistnämnda ansluts i kamerans blixtsko.

Med i paketet följer även ett exemplar av Adobe Photoshop Lightroom.

Kameran väger 680 gram och har storleken 133 x 73 x 95 mm.

Leica X Vario finns i svart och kommer att kosta cirka 22 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.