TA VACKRA PORTRÄTT AV BARN

Teknik 9 feb 2015

Ta vara på barnens livfullhet och använd kameran för att föreviga deras energi

TaVackraPortrattAvBarn1-Wordpress

Vad säger du om att ta porträtt av barn? Kanske ett formellt poserat inomhusporträtt med studioblixtar, eller mer spontana utomhusbilder av barn som leker. Hur du än väljer att arbeta är nyckeln, enligt fotografen Andrea Denniss, att verkligen utnyttja ljuset. ”Det spelar ingen roll om du fotar i det manuella eller automatiska läget: att få ljuset rätt kommer göra den största skillnaden i dina bilder”, säger hon.

Bra komposition är också viktigt, lägger Andrea till. ”Var försiktig med var du placerar människor i dina bilder, och tänkt på vad som mer finns i bilderna. Tänk på bakgrunder, ledande linjer, tredjedelsregeln och användningen av färger i dina bilder. Berätta en historia och skapa vackra bilder som fångar miljön, inte bara din modell.”

Bra bilder är en barnlek

Trots att formellt poserade bilder fortfarande är populära ökar efterfrågan efter mer spontana bilder som är tagna utomhus. Barn brukar spegla ditt humör, så försök hålla dig glad och visa inte din frustration om en särskild teknik inte fungerar. Längre objektiv innebär att du inte riktar kameran direkt i barnens ansikten, vilket gör dem mindre självmedvetna.

  1. Testa att fota från olika vinklar. Oavsett var du fotar från ska du se till att AF-punkten är placerad över ögonen – oskarpa ögon tar död på även de bäst komponerande bilder. TaVackraPortrattAvBarn2-Wordpress
  1. Du behöver inte bära med dig massor av utrustning, men visuellt attraktiv rekvisita, som den här gamla resväskan, eller hattar och smycken kan skapa attraktiva bilder

TaVackraPortrattAvBarn3-Wordpress

  1. Om du fotograferar mer än ett barn kan du försöka återge deras förhållande. Tänk även på bakgrunden. Den här trappan skapar en bra känsla av skala.

TaVackraPortrattAvBarn4-Wordpress

 

  1. Inte alla barnporträtt behöver tas framifrån. Använd korta slutartider för att frysa rörelser, och glöm inte efterbehandlingen.

TaVackraPortrattAvBarn5-Wordpress

 

Sätt igång

  • Försök att arbeta med stora bländare för att placera barnen i fokus. Flytta och ställ in AF-punkten för att se till att du har rätt sak i fokus – skarpa ögon är viktigt.
  • Barn älskar att springa omkring, så om du fotar dem utomhus ska du se till att slutartiden är tillräckligt kort. Andrea säger att 1/400 sek är en bra inställning att börja med.
  • Kontrollera bilden och få dem att springa mot dig – använd det kontinuerliga läget och fokusföljande AF-läge.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.