TA ASYMMETRISKA PORTRÄTT

Teknik 7 feb 2015

Kreativa idéer för att fota en spännande triptyk

TaAsymmetriskaPortratt2-Wordpress

Är du på jakt efter nya sätt att fotografera kreativa porträtt på? Bart Nigel har gjort assymmetri till en konstform. Först fotar han porträtt med symmetrisk ljussättning och klipper sedan sönder porträttet i mitten, spegelvänder varje halva och placerar sedan de tre bilderna sida vid sida. Resultatet är en intressant triptyk som ser lätt konstig ut. ”För ungefär 30 år sedan kom jag över en artikel om ansiktens assymetri”, förklarar han. ”Det fanns en bild med artikeln, kanske var den skapad med hjälp av speglar eller metodiskt mörkrumsarbete, men tanken var tydlig.”

”Jag behöll artikeln om asymmetri i tankarna och det, tillsammans med min fascination för frenologi, och Talking Heads låt ”Seen and Not Seen”, fick mig att påbörja min A/Symmetry-serie.

”Asymmetri är fascinerande – det kan vara en axel som sitter högre eller ett öga som är nedsänkt. De berättar historien om den personen, eller den historia som personen vill berätta.

Sätt igång

  • Ljussättningen måste vara symmetrisk. För att åstadkomma det placerar Bart en stor softbox över objektivet, vilken drivs av en Profoto D4-generator. I vissa fall använder han ett bakgrundsljus, också i mitten.
  • I Photoshop delar du bilden vertikalt och sidorna byts ut genom kopiering, vändning och inklistring.
  • Försök se till att motivet håller huvudet rakt i samtliga tre plan. ”En hyfsat korrekt avbildning av deras asymmetri återfinns i den färdiga triptyken”, förklarar Bart.

TaAsymmetriskaPortratt1-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.